Converse objavio rečnik rodno senzitivnih termina

Lifestyle 25. okt. 202108:00 > 09:22
Podeli:
Izvor: Promo

Converse je brend koji od samog početka korača sa onima koji menjaju svet, ruše norme i bore se za bolje danas i još bolje sutra. Zato i danas daje platformu onima koji žele da se stvarnost u kojoj živimo koriguje i u jeziku kojeg govorimo.

Postoje žene dramaturzi, arhitekte, hirurzi, piloti, dekani – to je činjenica koji niko ne može da ospori. Ali, zašto je nekima od nas onda problem da ih zovemo dramaturškinjama, arhitektkinjama, hirurškinjama, pilotkinjama, dekankama? Da li zato što ne znamo tačan naziv zanimanja u ženskom rodu ili zato što odbijamo da prihvatimo stvarnost i novo mesto koje žene imaju u toj stvarnosti?

Ukoliko je u pitanju prvi razlog, bez brige, Converse je pomogao u izradi „Rečnika nove stvarnosti“, autorke filološkinje Marjane Stevanović, koji objašnjava zašto srpski jezik sasvim legitimno ima i svoju rodno senzitivnu stranu. I koji će vam pomoći da znate i koristite zanimanja u ženskom rodu kad god je to potrebno. Rečnik i uvodnike autora naći ćete na veb adresi www.recniknovestvarnosti.rs, a njegovo štampano izdanje biće dostupno na više lokacija širom Beograda.

Marjana Stevanović
Izvor : Promo/Converse

Autorka rečnika, Marjana Stevanović, smatra da je debata o rodno senzitivnom jeziku važna da bismo razumeli svrhu njegove upotrebe: „Upotrebom rodno osetljivog jezika, mi doprinosimo jednakosti žena i muškaraca na simboličkom planu. Verujem da smo svesni da jezik utiče na naše mišljenje, ali ga istovremeno i odražava. Kroz upotrebu ženskih naziva zanimanja, titula i zvanja, što je samo deo ukupne problematike, postižemo veću vidljivost žena u javnoj sferi i prevazilazimo patrijarhalne predstave o ženi i njenoj ulozi u društvu. Ako imamo takvu nameru, ovaj rečnik nam može biti od pomoći u izboru jezičkih sredstava, koja inače sami biramo u svojoj jezičkoj produkciji.“

Politikološkinja Aleksandra Ivanović oduševljena je što je našla i svoje zanimanje u njemu.

Aleksandra Ivanović
Izvor : Promo/Converse

„Jezik oblikuje stvarnost, a ko je nevidljiv u jeziku, nevidljiv je i u životu. Kada koristimo rodno osetljivi jezik, glasno govorimo da podrazumevamo rodnu ravnopravnost i tako podstičemo promenu u celom društvu. Ako želimo tu promenu moramo da se odvikavamo od usvojenih obrazaca koji su nam nametnuti i baš zato je važan ovaj rečnik, da nam pomogne na tom zadatku.“, kaže Ivanović. Ona smatra da je društvo koje daje svima jednake šanse i mogućnosti bolje za sve, i žene i muškarce, a da zbog devojčica koje dolaze moramo da pomeramo granice, kako bi uvek znale da mogu da učestvuju u svim sferama društva, ako i kada to požele.