Bivši predsednik SAD Džimi Karter slavi 97. rođendan

Lifestyle 01. okt. 202108:199 komentara
Podeli:
Džimi Karter, Rosalin Karter
Izvor: Mandel NGAN / AFP

Bivši predsednik SAD Džimi Karter mirno će proslaviti svoj 97. rodjendan kod kuće u jugoistočnoj Džordžiji, rekla je njegova predstavnica za štampu.

Usporen svojim godinama u posledje vreme i dodatno povučen za vreme pandemije koronavirusa Karter ne planira javne nastupe, rekla Deana Kondželio u Karter centru u Atlanti, američkoj državi Džordžiji.

Zaposleni u Nacionalnom istorijskom centru Džimi Karter u mestu Plejns u Džordžiji snimili su pozdrave za bivšeg predsednika a za javnost je otvorena mogućnost potpisivanja onlajn rodjendanske čestite na adresi www.cartercenter.org.

Mnogi su već poslali rane rodjendanske želje, a neki nisu ni pomenuli Karterovo predsedništvo od 1977-1981, već su govorili da su inspirisani njegovim delovanjem posle, koje je uključilo dobrvoljni rad, pisanje mnogih knjiga, zalaganje za pravdu i predavanja u crkvenoj školi.

Mnogi su uključili svoje slike sa Karterom i suprugom Rozalin, koji su proslavili 75 godina braka u julu.

Bivšem predsedniku konstatovan je rak koji se proširio na jetru i mozak 2015, ali je četiri meseca kasnije, posle tretmana objavio da nema više kancer. On je imao niz padova, jednom je slomio karlicu u oktobru 2019, i u poslednje vreme u javnosti koristi hodalicu.

Predsednik SAD Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden posetili su Kartera i njegovu suprugu Rozalin u aprilu. „Sedeli smo i razgovarali o starim danima“, rekao je Bajden.

Komentari

Vaš komentar