Belgijski sir tražen i iz svemira

Lifestyle 02. apr. 202108:13 > 08:15
Podeli:
Izvor: Bertrand GUAY / AFP

Američka fizičarka koja je je već više od četiri meseca u posadi Međunarodne svemirske stanice (ISS) u orbiti Zemlje, tražila je da joj pošalju omiljeni belgijski sir kojeg se uželela, preneo je portal "Fokus na Belgiju".

Rakete s namirnicama, gorivom i opremom redovno snabdevaju ISS čija je posada međutim navikla da dobija samo osnovnu hranu, često u osušenom obliku i neukusnu.

Međutim, izuzeci su mogući, i astronauti ponekad mogu da zatraže i neku omiljenju poslasticu.

Šenon Voker koja je sada po drugi put u orbiti Zemlje, od decembra je već dvaput tražila da joj pošalju belgijski sir s jedne farme u mestu Rumbeke, u Flandriji, koji je tvrd, pikantan, s krupnim zrnima soli.

Ta doktorka fizike, stručnjakinja za robotiku i sisteme ISS, taj sir, „OG Kristal and Old Farmdale“, otkrila je u rodnom Hjustonu gde je centar NASE.

Proizvodjač tog sira, Luj-Filip Dever, rekao je da je oduševljen i ponosan jer nije nikad ni pomišljao da će njegov proizvod stići i u svemir.

Šenon Voker je prvi put u svemiru bila 2010, godine i ostala 163 dana, a u orbiti Zemlje je ponovo od novembra prošle godine i treba da u ISS ostane i radi 210 dana, skoro dva meseca duže nego prvi put.

Komentari

Vaš komentar