Balkonsko cveće: Biljke koje ne zahtevaju puno brige

Lifestyle 05. apr. 202116:342 komentara
Podeli:
Izvor: STR / AFP

Proleće je idealno vreme za uređenje vašeg balkona. Oaza za opuštanje nije potpuna bez biljaka, posebno cveća, ali pri odabiru vrsta valja pripaziti da su prikladne za otvoreni prostor.

Cveće je najlepši ukras svakom prostoru, kako unutrašnjem, tako i spoljašnjem. Ako ste jedva dočekali tople dane da ulepšate balkon ili terasu, ali znanje o biljkama vam nije baš „u malom prstu“, pre kupovine i sadnje važno je znati kako se brinuti o određenoj vrsti.

Naravno, svaka vrsta cveća zahtijeva određenu brigu i uslove, ali neke od njih nisu komplikovane za uzgoj, a vraćaju vam u obliku nenadmašne lepote. Evo koje cveće zahteva vrlo malo brige, a ulepšava svaki balkon.

Ukrasna kopriva

Raskošnih listova i predivnih boja, ukrasna kopriva ne zahteva poseban tretman, osim povremenog zalivanja. Za razliku od obične koprive, listovi ukrasne koprive ne izazivaju peckanje na koži. Kako bi biljka bila zdrava, redovno uklanjajte cvetove jer izdužuju biljku, što za nju nije dobro. Naime, treba podsticati da raste u širinu.

Ono što je kod nje vrlo praktično jeste to što jednako dobro podnosi i sunce i hlad. Ipak, boja lišća je izraženija ako se uzgaja u hladu. Prehranjujte je jednom mesečno tečnim đubrivom. Za vreme vrlo visokih temperatura biljku treba zalivati nešto češće – svaki drugi dan.

Pelargonija

Pelargonija je jedna od najčešće viđenih biljaka na balkonima i terasama i to ne bez razloga. Dugo traje i vrlo je zahvalna za uzgoj. Pelargonije se dele na uspravne, poluviseće, viseće, dekorativnih listova i mirisne pelargonije.

Njihovi listovi su mesnati, a cvetovi raskošni i živih boja. Ovo cveće najbolje uspeva na jugu, ali može da raste i na zapadu ili severu. Pelargonije zalivajte umereno, ali za vreme većih suša svaki dan i redovno uklanjajte žuto lišće i suve cvetove. Pre zaliivanja proverite da li je supstrat suv – ako jeste, tek onda zalijte biljku.

Hortenzija

Iako su se godinama uzgajale samo u tlu, mogu uspeti i u saksijama. Njihovi veliki okrugli cvetovi dolaze u nekoliko boja, a sama biljka brzo raste pa je posadite u neku veću saksiju. Hortenzije ne vole sunce pa ih smestite u hlad i redovno zalivajte. Pripazite da je ne zalivate po cvetovima jer će se osušiti. Preko zime je držite unutra, orežite cvetove, ali ne skraćujte stabljike.

Neven

Zbog svog žarko narandžastog cveta, neven je neodoljiv dodatak vašem balkonu. Nije osetljiv na sušu, ali voli toplu klimu. Vrlo je otporan na štetočine, ali treba pripaziti da je iznad tla kako ga puževi ne bi pojeli.

Zaliva se na nedeljnoj bazi u malim količinama, ako koji put i zaboravite da ga zalijete, neće mu ništa biti. Kada dođe zima, neven vene, ali to je prirodni proces protiv kojeg ne možemo ništa. Takođe, važno je napomenuti da što češće berete neven, to on više raste.

Fuksija

Ova zanimljiva biljka zvonolikog izgleda voli senu i najbolje ju je saditi u široke saksije. Boje cvetova mogu biti od ružičaste preko crvene do plavkaste. U kasnu jesen i zimu najbolje ih je držati unutra i u to u prostoriji u kojoj ne grejete, dok će preko proleća i leta najbolje uspevati u senci.

Zalivajte ih obilno i redovno, ali pre proverite da li je zemlja vlažna. Ako jeste, zalivanje preskočite dok se supstrat malo ne osuši. Takođe, fuksije vole prskanje listova, što je najbolje raditi uveče kada biljka nije vruća od sunca.

Prkos

I došli smo do biljke koja može podneti vrlo sušna razdoblja. Ima igličaste listove, dok cvetovi mogu biti raznih boja – narandžasta, roze, bela, žuta ili crvena. Prkos se otvara ujutro, a zatvara u sumrak. Što se tiče brige, zaliva se retko jer više voli suvo zemljište, a đubrivo nije potrebno. Ali, kako biste podstakli redovno cvetanje, uklanjajte ocvale cvetne glavice.

Komentari

Vaš komentar