Antioksidansi koje morate da uključite u svoju ishranu

Lifestyle 30. apr. 202207:06
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Da li želite da ostane zdravi i svoje telo održite u odličnoj formi? Namirnice bogate antioksidansima vam mogu pomoći u tome.

Ove antioksidanse je najpoželjnije da uključite u svoju ishranu, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Kurkumin

Ovog antioksidansa najviše ima u kurkumi, popularnom indijskom začinu. Redovna konzumacija kurkumina smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, Alchajmerove bolesti i pomaže u usporavanju procesa starenja.

Piperin

Piperin ćete najčešće naći u crnom biberu. Konzumiranje piperina pomaže apsorpciji hranljivih materija, jača imuni sistem, smanjuje simptome upala, stabilizuje nivo šećera u krvi i pomaže gubljenju kilograma.

Likopen

Ovo je moćan biljni antioksidans koji se nalazi u crvenom i ružičastom voću i povrću (paradajzu, lubenicama, cvekli…). Likopen poboljšava raspoloženje i štiti organizam od toksina i raznih hroničnih bolesti.

Alicin

Već su naše bake govorile da je beli luk prirodni antibiotik. On, između ostalog, sadrži alicin, koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Pomaže u borbi protiv prehlade, održava imuni sistem jakim, snižava visok krvni pritisak, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i pozitivno utiče na zdravlje kose i kože.

Resveratrol

Resveratrol je još jedan moćan antioksidans koji se nalazi u grožđu i bobičastom voću. On snižava krvni pritisak i ubrzava proizvodnju „dobrog holesterola“ u telu. Istovremeno, ovaj antioksidans održava zdravlje moždanih ćelija i smanjuje simptome brojnih bolesti.

Komentari

Vaš komentar