Anketa: Kako se možemo rešiti duvanskog dima?

Lifestyle 21. dec. 202108:25
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pušač ste i nikako da pronađete pravu motivaciju da se oslobodite ove štetne navike? Nepušači oko vas najčešće nemaju previše razumevanja zašto je tu odluku tako teško sprovesti u delo? Zato danas postoje efikasni načini da odluka o odricanju od cigareta zaista bude „jednom zauvek“.

Najbolja odluka koju svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne i duvana i nikotina. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne prestaju s ovom navikom. Ovi pušači treba da znaju da su zahvaljujući naučno-tehnološkim dostignućima razvijene i manje štetne alternative pušenju.

Mnoge stvari su bolje kada ne sagore

Znamo kakve posledice po prirodu i naše zdravlje ima jedan požar. A kakva je situacija sa cigaretama?

Kada zapalite cigaretu, dolazi do sagorevanja duvana i stvara se duvanski dim kroz koji se ispusti više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj, funkcioniše tako da ne sagoreva duvan, već ga zagreva, te se prilikom konzumacije ne stvara duvanski dim, već aeorosol. Dokazano je da tako u proseku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Naučnici, iako zadovoljni ovako visokim procentom, napominju da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Izvor : Shutterstock

Sagorevanje duvana oslobađa i jednu od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksid

Prilikom konzumacije cigareta, ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagoreva duvan, uređaj baziran na tehnologiji zagrevanja emituje u proseku 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

I katran nastaje sagorevanjem duvana

Međutim, IQOS ne proizvodi katran jer zagreva duvan, umesto da ga sagoreva. On stvara aeorsolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka. Međutim, važno je yznati da IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Uređaj je namenjen samo odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše cigarete.

Ništa manje sporan kod cigareta nije i pepeo

Pepeo se stvara kod sagorevanja prilikom pušenja. Ono što neretko smeta i pušačima i nepušačima jeste neprijatan miris pepela koji se zna sakriti u svakom uglu prostorije. Zato je i jedan od razloga zašto su bolje alternative zaista bolje je što pepela nema, pošto se prilikom zagrevanja duvana i konzumacije on ne stvara. Ipak nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.