Ako često jedete pečenu piletinu iz prodavnice, pripazite na ovu nuspojavu

Lifestyle 23. avg. 202115:381 komentar
Podeli:
Izvor: Piyabay

Iako mnogi ljudi vole i često jedu gotovu piletinu koju kupe u prodavnici, pitanje je kakve nuspojave često jedenje gotove piletine ima na organizam.

Jedna od velikih nuspojava konzumiranja gotove piletine je ta da biste mogli konzumirati više natrijuma nego inače, što bi moglo dovesti do povišenog krvnog pritiska ili zadržavanja vode.

Sadržaj natrijuma u gotovoj piletini koja se kupuje u prodavnici variraće zavisno od toga ko je prodaje,  ali to je gotovo uvek mnogo više nego što bi bilo da ste piletinu pripremili kod kuće.

Vrednosti natrijuma koje možete pojesti u jednom obroku gotove piletine mogu premašiti preporučeni dnevni unos. Neka istraživanja pokazala su da su samo u gotovom pilećem bataku otkrili 460 miligrama natrijuma.

Američka Agencija za hranu i lekove preporučuje unos od najviše 2.300 miligrama natrijuma dnevno, što je otprilike jedna kašika soli. Kad je ishrana previše bogata natrijumom, telo može zadržati više vode, a krvni pritisak može da bude povišen.

Zadržavanje vode u najmanju ruku može biti izuzetno neprijatno i da uzrokuje gojenje ili oticanje u nekim delovima tela, poput ruku i stopala. Međutim, ako neko ima dugotrajno zadržavanje vode, zdravstveni se rizici mogu uveliko povećati. Produženo zadržavanje tečnosti može vas izložiti većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Visok nivo natrijuma takođe može da uzrokuje rast krvnog pritiska. Prema članku objavljenom u časopisu Pediatric Nephrology, postoji pozitivna korelacija između previše natrijuma u ishrani i porasta krvnog pritiska. Međutim, to se razlikuje zavisno od individualne osetljivosti na so, koju određuju stvari poput težine, genetike i hormona.

Važno je obratiti pažnju na količinu natrijuma koju svakodnevno unosite u ishranu, a to može uključivati ​​i praćenje koliko puta nedeljno konzumirate gotovu piletinu iz prodavnice, piše Eat This.

Komentari

Vaš komentar