Rad u smenama dovodi do bržeg starenja

Lifestyle 06. nov 201412:23 > 12:33
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Rad u smenama, posebno noću, dovodi do bržeg slabljenja ljudskih kognitivnih sposobnosti nego kod zaposlenih sa istim i urednim radnim vremenom, saopštili su francuski i britanski neurobiolozi.

Francuski naučnik Žan-Klod Markije sa Univerziteta u Tuluzu izjavio je da kognitivne sposobnosti (pamćenje, koncentracija i brzina reagovanja) zaposlenih u smenama stare 6,5 puta brže nego kod ostalih zaposlenih.  

„Znali smo da postoje kratkoročni negativni efekti, poput pomerećenog spavanja, ali do sada se nije znalo da te štetne posledice mogu mnogo duže da traju“, rekao je Markije u britansko-francuskoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Očupational and Environmental Medicine“.

U studiji, tokom koje je ispitano 3.000 zaposlenih u smenama, zaključeno je da negativni efekti takvog rada mogu da opstanu najmanje pet godina, ali da postoji razlika među pojedincima.  

Naučnici preporučuju da oni koji lošije podnose rad u smenama prilagode radno vreme u okviru organizacije posla i uz lekarski savet.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je saopštila da noćne smene i one, naizmečno noću i danju, mogu da utiču na povećani rizik od raka i nekih neurodegenerativnih bolesti, poput multipleks skleroze, zbog poremećenog biološkog ritma. Taj rizik je veći kod zaposlenih koji često rade noću.