Najbolje odluke donosimo kada smo gladni

Lifestyle 03. nov 201414:57
Podeli:
Izvor: Morgue File

Novo istraživanje pokazuje da se životne odluke ne donose na puni želudac i da glad povećava sposobnosti donošenja dugoročno boljih odluka.

Naučnici s holandskog univerziteta u Utrehtu sproveli su tri zasebna eksperimenta na grupi studenata kako bi ispitali da li će glad dovesti do lakšeg donošenja odluka. U svim eksperimentima studenti su bili podeljeni u dve grupe – „gladnu“ koja deset sati pre testa nije jela ništa i „situ“ koja je dobila obilan doručak na kojem su ispitanici mogli da jedu i piju koliko god su hteli.

U prva dva eksperimenta igrali su igru sa kartama koja preslikava kompleksne procese donošenja odluka u životu uključjući procene rizika i nagrada. „Gladna“ grupa je pokazala bolje rezultate od „site“ razumevajući bolje obrazac dugoročnih koristi u odnosu na kratkoročne dobitke.

Ti rezultati, prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One, „pokazuju da ljudi koji su gladni bolje donose kompleksne odluke od sitih osoba i stoga pružaju prve dokaze da stanje gladi poboljšava a ne ugrožava donošenje dobrih odluka.”

Više pročitajte na hr.n1info.com.