Naučnici utvrdili koja je dijeta najbolja

Lifestyle 15. avg. 201517:58 > 21:39
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Poslednjih 10-15 godina na tronu najpopularnijih dijeta su one koje drastično smanjuju unos ugljenih hidrata, poznate i kao low-carb dijete, ali pre toga decenijama su dominirale low-fat dijete, one u kojima se ograničava unos masti.

Od pre godinu-dvije se piše da su masti zdrave i da se ne smeju izbaciti iz jelovnika, dok se zadnjih par meseci sve glasnije priča da se izvrsni rezultati u bici s prekomernom težinom postižu pomoću hladne testenine.

Večitu dilemu bi mogli rešiti rezultati najnovije studije, koja je napokon utvrdila razliku u mršavljenju na low-fat i na low-carb dijeti, kao i to koja je bolja za brze rezultate, a koja za dugoročnije. Utvrđeno je i kojom se skida „voda“, a kojom naslage masti.

Istraživanje je provedeno na američkom Institutu za dijabetes i bolesti digestivnog trakta i bubrega. Učesnici u istraživanju hospitalizovani su na nekoliko nedelja i pazilo se na svaku mrvicu hrane koju su stavili u usta.

Najpre su ih stavili na low-carb dijetu, a potom na low-fat. Pokazalo se da su na dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata brže i više izgubili na težini, no da je dijeta s ograničenim unosom masti bolje delovala na gubitak masnih naslaga – čak dvostruko više ih se otopilo na low-fat dijeti.

“Ovo je istraživanje pokazalo da nisu sve kalorije iste, odnosno da nije važno paziti samo na broj kalorija nego i na vrstu hrane iz koje dolaze. Takođe je pokazalo da je u redu jesti umerene količine ugljenih hidrata, rekao je BBC-u Kevin Hol koji je predvodio istraživanje.