Novi lek uništio ćelije raka

Lifestyle 30. okt 201423:05
Podeli:
Izvor: Morguefile.com

Novi lek koji je kod miševa uništio ljudske ćelije raka u trenutku dok su se delile odnosno umnožavale pokazao je dramatične rezultate u prvoj fazi istraživanja otvarajući put mogućnosti izlečenja od teške bolesti, piše britanski list Daily Mail.

U laboratorijskim uslovima lek OTS964 kod pet od šest miševa uništio je agresivne ćelije ljudskog raka pluća presađene miševima, uz malo nuspojava.

Otkriće budi nadu u razvoj revolucionarnog leka koji bi bio efikasan protiv raznih vrsta tumora uključujući raka dojke, mozga, jetre i bešike kao i protiv nekih vrsta leukemije.

Testiranja na čoveku mogla bi početi već na jesen sledeće godine.

Vođa projekta američki naučnik Isuke Nakamura sa Univerziteta Čikago kaže: „Cilj na molekularnom nivou otkrili smo još pre deset godina ali trebalo nam je vreme da pronađemo efikasan način da ga blokiramo“.

„Početno smo proučili 300.000 stvari i potom sintetizirali više od hiljadu njih i pronašli nekoliko koje bi mogle delovati kod čoveka. Fokusirali smo se na najefikasnije. Mislimo da sada imamo nešto što obećava.“

Lek deluje na jedinstveni način blokirajući aktivnosti belančevine TOPK koja je ključna za uspešnu deobu ćelija i kod mnogih vrsta tumora proizvodi se u prevelikim količinama.