Ceo grad pomeraju tri kilometra kako ne bi propao u zemlju

Lifestyle 30. okt 201411:45 > 17:38
Podeli:
Izvor: Screenshoot YouTube

Ceo grad na severu Švedske biće pomeren za tri kilometara prema istoku kako bi se sprečilo njegovo propadanje u zemlju.

Naime, grad Kiruna se nalazi iznad najvećeg podzemnog rudnika gvožđa na svetu koji se tokom godina širio i danas predstavlja opasnost za stanovništvo.  

Suočeni sa takvom situacijom, starešine grada su donele radikalnu odluku da presele svaku ulicu, kuću i zgradu tri kilometara dalje.

Nesvakidašnji građevinski projekat, nazvan „Kiruna-4-ever“, poveren je arhitektonskoj kompaniji Wight, a njegovu realizaciju će finansirati kompanija LKBA koja eksploatiše rudnik.

Ipak, nije jednostavno pomeriti čitav grad od 18.200 stanovnika. Planirano je da se deo po deo preseli cela infrastruktura. Čim jedan kvart bude ponovno izgrađen na novom prostoru, original će biti srušen. Građevine do kojih Šveđani posebno drže, kao što su male drvene crkve, biće premeštene.  

Predviđeno je, takođe, da novi-stari grad dobije i izvesna poboljšanja – nove trgove, parkove, škole i vrtiće.  

Cilj je da grad bude još funkcionalniji i udobniji za život, navode inicijatori projekta. „Zato su nas građani i podržali i sa nestrpljenjem čekaju da nikne njihov novi grad“, objasnio je Mikael Stenkvist, arhitekta projekta, prenose švedski mediji.  

Tokom prve etape, koja je već započeta i koja će trajati sedam godina, trebalo bi da bude preseljen centar grada. Ako sve bude teklo po planu, Kiruna će u celosti biti na svom novom položaju 2.100. godine.