Ovi gradovi su najsigurniji za život

Lifestyle 12. jul 201517:49 > 17:50
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Da li biste smeli da ostavite svoj laptop ili novčanik u kafiću u gradu u kom živite, i odete negde na nekoliko minuta, na primer do šanka? Verovali ili ne, postoje gradovi, i to veliki, čiji bi stanovnici to uradili bez prevelikog razmišljanja. I ne, nisu u pitanju neka dosadna mesta.

Za mnoge to što se negde osećaju bezbedno, ključ je za ono da se „osećaju kao kod kuće“.

Stabilna infrastruktura, lična sigurnost, zdravstvena zaštita i prisutnost digitalne tehnologije, bili su neki od kriterijuma na osnovu kojih su novinari BBC-a napravili listu pet najsigurnijih gradova. Oni su, naime, razgovarali sa stanovnicima, po bezbednosti najbolje rangiranih gradova na svetu, a na osnovu istraživanja Economist Intelligence Unit, mreže koja se bavi istraživanjima i analizom, ekonomskim, privrednim i industrijskim prognozoma… 

Na osnovu onoga što su čuli od stanovnika, napravili su listu pet najsigurnijih gradova za život.

Osaka je, kako su naveli, sigurno jedan od njih.

„Generalno, Japan je veoma bezbedna zemlja“, kazao je za BBC Danijel Li, koji se pre 17 godina preselio u Osaku iz Velike Britanije. Toliko, da su građani jednostavno navikli da ostavljaju svoje lične stvari bez nadzora u kafiću, dok obavljaju nešto drugo, kaže Li. „To je nezamislivo bilo gde drugde“.

Osaka je oličenje opšteg unutrašnjeg mira koji se može osetiti u čitavom Japanu.

S obzirom na to da je grad poslovno fokusiran, stanice metroa pune su ne samo danju, nego i u kasnim noćnim satima. Međutim, ono što ga razlikuje od ostalih poslovnih gradova, jesu meštani koji vole da komuniciraju, kaže Li. „Osaka je grad trgovaca i oni vole da pričaju“. Kako je naveo, ukoliko uzvratite prijatan razgovor, jednostavno ćete osetiti da vas tretiraju kao davno izgubljenog prijatelja.

Ukoliko volite da se družite sa komšijama, osetićete pravi duh Osake, ispunjen ljubavlju, toplinom i prijateljstvom, kaže Joši Jamamoto koja se u Osaku preselila pre 25 godina iz Kjotoa. Ona navodi da apsolutno bez problema dame putuju same vozom noću, a takođe je uobičajena i slika biznismena koji u kasnim satima čeka metro.

Izvor : Pixabay.com

Amsterdam

Poznat po dinamičnom noćnom životu i mirisu marihuane. Amsterdam ima narod otvorenog duha, koji izlazi u susret turistima. Policije ima mnogo, ali je ljubazna i čini da se osećate bezbedno i prijatno.

“Opuštenost kojom stanovnici pristupaju svakodnevim stvarima, čini da se i vi osećate opušteno”, kaže Toni koji se preselio iz Njujorka. „Osećam se neverovatno sigurno „, rekao je Toni dodajući da su građani smireniji i da se niko neće tek tako lako uznemiriti.

On podseća da je Amsterdam uglavnom na vodi i da kuće zato nisu iznivelisane. Možete očekivati da stavite tenisku lopticu na jedan kraj sobe, a da će se ona sama od sebe, prilično brzo, otkotrljati do drugog dela, kao što je, kako je rekao, slučaj u njegovoj dnevnoj sobi.

Izvor : Pixabay.com

Sidnej

Najveći grad Australije je nedavno usvojio plan da 15 miliona dolara godišnje bude uloženo u poboljšanje pešačkih staza, kako bi se podstaklo hodanje.

„Ulice su uvek ispunjene urbanim tipovima koji sede u kafićima sa prijateljima, šetaju psa ili jednostavno istražuju grad“, kaže Viktorija Moksi, poreklom iz Buenos Ajresa, a koja je osnivač Urban Walkabout, vodiča za posetioce. „Sidnej je grad u kom ćete, ukoliko više hodate ulicama, imati i snažniji osećaj da ste deo zajednice“.

Sidnej je grad kulture, a na to ukazuje i jedan od njegovih simbola – zgrada opere.

Ono što je karakteristično za ovo mesto je i kultura održavanja komšijskih veza.

Vlasnik tamošnje turističke oranizacije Ričard Grej kaže da zajednica brine o svojim članovima. “Ukoliko neko izgleda sumnjivo, mi na to upozorimo ljude oko sebe”, ukazuje Grej i dodaje da „osumnjičeni“ odmah „dobija“ nekog ko će da pazi na njegovo ponašanje.

Izvor : Pixabay.com

Singapur

Dosledno sprovođenje zakona je ovom azijskom gradu-državi donelo etiketu „veoma bezbedan“. Singapur pored dobro plaćenih policajaca, ima i poštene građane.

“Pošto znaju da postoji visoka šansa da budu uhvaćeni, možete slobodno ostaviti stvari na stolu, dok plaćate račun na šanku kafića”, navodi Rinita Vanjre Ravi, koja se doselila iz Bangalura.

„Policija je ovde dobro plaćena, što dovodi do toga da više vode računa o dobrobiti svojih građana“, dodaje.

Stanovnici Singapura su prilično netolerantni kada je u pitanju rasizam, čak i šala na račun verskih razlika. To, i prilično stabilan politički milje, doprinose harmoničnim vibracijama grada.

Izvor : Pixabay.com

Stokholm

Stokholmsko prirodno svetlo u dugim letnjim danima, ali i dobro osvetljen grad u onim „tamnijim“ delovima godine, pruža osećaj bezbednosti na javnim mestima u ovom gradu.

Stokholm je sjajan je za decu, ocenjuje Ket koja se ovde doselila iz Velike Britanije i piše blog „An English Mamma in Stockholm“. „Postoje igrališta u parkovima daleko od saobraćaja i mnogo zelenih površina u samom centru grada“, kaže Ket.

Može se učiniti dosadnim, jer nije dinamičan kao London, ali sporiji tempo Stokholma ponekad se čini kao blagoslov, kaže Ket. Uprkos svojoj maloj veličini, grad je na svoj način dinamičan i sofisticiran, dodaje ona. Šveđani su oduvek bili skloni usvajanju novih stvari, naročito novih tehnologija i često su trendseteri, zaključuje.