Otkrivene turske tamnice u kojima je bio zarobljen Drakula

Lifestyle 04. jul 201513:50 > 13:51
Podeli:
Izvor: Anadolija/ screenshot

Članovi tima arheologa otkrili su prostorije svojevremeno korišćene kao zatvor u kojem je navodno boravio i Vlad Tepeš III, poznatiji kao grof Drakula, a koje će biti korišćene za snimanje filmova.

Tokom restauracije na dvorcu u Tokatu arheolozi su otkrili tajni tunel i dve tamnice, za koje vjeruju da su upravo one u kojima je bio zarobljen Drakula.

Guverner Tokata Cevdet Čan kazao je da dvorac poseduje mnoge specifičnosti koje nema nijedan drugi dvorac. Istakao je da se u dvorcu nalazi hodnik – nazvan „Jelenin put“ na kojem su pre mesec dana počela istraživanja i gde je pronađeno 40 stepenica.

Čan navodi da prema istorijskim izvorima u hodniku postoji i tajni prolaz. Istraživanja traju već mesec dana, a cilj je da se dođe do oko 360 stepenica, koliko pretpostavljaju da postoji.

Dnevno, prema Čanovim rečima, izvlače od pet do deset vagona zemlje i kamena. Prema njegovim rečima, dvorac Tokat će postati lokacija za snimanje filmova.  

Čan ističe da ovakav tajni prolaz ne postoji ni u jednom dvorcu ili tvrđavi u Turskoj.

Drakula je, najvjerojatnije, u dvorcu Tokat bio zarobljen oko 1442. godine, a oslobođen je nakon što su mu ubijeni otac i brat. Tada, kako se veruje, počinje svoju krvavu osvetu nabijajući neprijatelje na kolac. 

Čan ističe da je dvorac Tokat korišćen kao zatvor, te da je najpoznatiji među zatvorenicima u njemu bio Drakula.

„On je pobegao odavde. Počela je izgradnja i muzeja koji će to predstavljati“, ispričao je Čan.

Lik i delo Vlada Tepeša III često su inspiracija umetnicima. Najpoznatija priča koja se temelji na priči o Drakuli je roman Brama Stokera iz 1897. godine.