Đukić Dejanović: Mentalne bolesti u Srbiji jako česte

Lifestyle 30. jun. 201512:14 > 12:23
Podeli:
Izvor: N1

Mentalne bolesti su jako česte, a na njih utiče stil života, dinamika koju imamo, ali i slabljenje nekih institucija koje su pojedincu davale potporu, kao što su porodica, okruženje na poslu, kaže direktorka klinike "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović.

Prema podacima, u Srbiji od pet žena jedna boluje od depresije, a na 10 muškaraca dolazi jedan koji pati od te bolesti. Kad je alkohol u pitanju, proporcije su obrnute, rekla je Đukić Dejanovićeva u Novom danu.

Ona, međutim, navodi da je, uprkos svemu što smo preživeli, stanje na nivou proseka u regionu i EU. Prevencija je važna, kao i obično u bolesti, ističe.

Ministarstvo zdravlja će, u narednim godinama, smanjivati broj kreveta u psihijatrijskim ustanovama za 10 odsto. „Cilj je deinstitucionalizacija, da pacijent reši problem u zajednici“, kaže na to bivša ministarka.

„Bolnica nije prirodna sredina gde će on svoje adaptacione mehanizme naučiti da koristi… Kod nas manjka rad u zajednici… Otpustimo pacijenta koji izgleda kao vi ili ja, i on se vraća, jer ne uzima terapiju, jer su najčešće prepušteni sami sebi… Oko 70 odsto pacijenata je došlo ponovo u bolnicu Dr Laza Lazarević“, navodi ona.

Kaže da do toga dolazi jer oni nisu dobili podršku lokalne zajednice.

„To nije samo porodica, lekar, to je Centar za socijalni rad, jer su naši pacijenti najčešće i njihovi korisnici, to su i duhovnici i prijatelji i komšije, pa i lokalni policajci“, navodi ona.

Naučili smo da institucije države brinu o tim osobama, a ne lokalna zajednica, kaže doktorka i dodaje da je izuzetno važno da komšija izdvoji pet minuta za komunikaciju sa osobom koja je izašla iz bolnice, da popriča sa njom o najobičnijim temama… Mi ih, nasuprot tome, stigmatizujemo, i pokušavamo da ih izolujemo od prirodne sredine, a oni će tako postati opasniji, kad izađu iz bolnice, navodi Đukić Dejanović.

Kako kaže, kod svih ljudi postoji sopstveni „strah od ludila“, što dovodi do toga da se distanciramo od tih ljudi, i bežimo od njih. Kad osoba dođe u „Lazu“ ona je već ozbiljno bolesna, ali posle već tri nedelje se vidi napredak, kaže dr Đukić Dejanović. Međutim, to stanje se mora održavati, i to se dešava samo u koordinaciji sa lokalnom zajednicom.

„Ti pacijenti su u klinici pod kontrolom… To su osobe koje se jako lepo adaptiraju da budu bliske i sa drugarima i sa bolničkim osobljem, ali problem je kad izađu iz bolnice“, zaključuje Slavica Đukić Dejanović.

Celo gostovanje na N1 pogledajte u videu ispod: