Muškarci na skupu odeću daju skoro koliko i žene

Lifestyle 28. jun. 201511:35 > 11:39
Podeli:
Izvor: Reuters/Andrea Comas

Prodaja luskuzne odeće i modnih dodatka za muškarce u prošloj godini porasla je brže nego za žene i to drugu godinu zaredom, po stopama od 4,5 i 3,7 odsto, navodi se u istraživanju konsultantske kuće Evromonitor.

Žene i dalje nešto više troše na odeću, parfeme, tašne, kozmetiku, ali proporcija ubrzano teži ravnoteži.

U 2014. godini, prema podacima konsultantske kuće Ben (Bain), prodaja luksuzne odeće u svetu vredela je oko 26 milijardi evra za muškarce i oko 27 milijardi za žene. Zbog toga velike modne marke otvaraju sve veći broj butika namenjenih muškoj klijanteli.

Posle Londona i Milana, i Pariz je tokom ove sedmice predstavio muške kolekcije za naredno leto, uz prisustvo kompanija poput Živanšija, Diora, Luj Vitona, Lanvena, Ermesa, koje će trajati sve do nedelje, piše francuski list Puan.

Posle italijanske Prade, koja poseduje 34 butika u svetu specijalno namenjenih muškarcima, i Fendi, Guči, Živanši i Monkler otvorili su ovakve prodajne objekte u Parizu, navodi list.

Iako nijedan od ovih brendova nije dao precizne podatke o učešću prihoda od prodaje muških kolekcija u ukupnim prihodima, većina ističe da je taj segment u snažnom rastu, bržem od prodaje artikala namenjenih damama.

Iz Ermesa naglašavaju da je njihova prodaja po rodnom principu skoro uravnotežena, zahvaljujući tome što prodaja muškoj klijanteli već desetak godina beleži dvocifreni rast.

I iz italijanske kuće Botega Veneta ističu da je u 2014. njihova prodaja muških kolekcija snažno porasla, što će uticati na strateške planove kompanije za budućnost.

Međutim, kada se izađe iz segmenta luksuzne robe, dolazi se do podatka da se još uvek dve trećine potrošnje odeće i obuće odnosi na žensku klijentelu, iako je prodaja ovih artikala za muškarce u prošloj godini porasla brže, i to drugu godinu zaredom, po stopama od 4,5 i 3,7 odsto, navodi se u istraživanju konsultantske kuće Evromonitor.