Venecijanske staklene perle na listi Unesko

Lifestyle 18. dec 202013:15 > 13:23
Izvor: TIZIANA FABI / AFP

Venecija, koja je od početka pandemije koronavirusa postala pust grad bez turista, nada se da će stavljanje njenih staklenih perli zajedno sa francuskim proizvođačima stakla na Uneskovu listu nametarijalnog nasleđa pomoći tom sektoru da prebrodi aktuelnu krizu.

Italija je inicirala tu zajedničku prijavu sa Francuskom na listu Uneska.

Čuvene perle od murano stakla se vekovima prave na istoimenom ostrvu u venecijanskoj laguni.

„Veoma smo ponosni na ovo prestižno priznanje za jednu od naših tradicija“, izjavio je Luidji Brugnaro, gradonačelnik Venecije, koja je i sama na Uneskovoj listi svetske baštine.

Guverner pokrajine Veneto Luka Zaja kaže da ova divna vest „dolazi u posebno teškom trenutku za venecijanski zanat“, koji je teško pogodjen posledicama zdravstvene krize.

„Mnogi su na ivici kolapsa zbog propadanja turizma, ali i zatvaranja pijaca i medjunarodnih sajmova“, kaže on, ali se nada da će ova odluka Uneska postati „pokretač oporavka“.

Obično prepuna turista, Venecija je poslednjih meseci postala grad duhova zbog pandemije koronavirusa.

Unesko je istakao „bogatstvo znanja i majstorstvo sa materijalom (staklo) i elementom (vatra)“, istovremeno odajući počast odredjenim tehnikama rada sa staklom.

Proizvodnja staklenih perli u Veneciji datira najmanje iz 14. veka.

Staklene perle su vekovima smatrane vrednom robom za trgovinu i izvoz širom sveta.

Međutim, istorija venecijanskih staklenih perli često je zaboravljana. Izrađivači perli su uglavnom nepoznati, za razliku od majstora stakla koji su izradjivali skulpture i vaze od murano stakla.

Staklarima je 1291. godine naređeno da se nasele na ostrvo Murano nakon što su izazvali više požara u samom centru Venecije.