U Poljskoj otvoren najdublji bazen na svetu

Lifestyle 22. nov. 202014:43 > 14:51
Podeli:
Izvor: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Najdublji bazen na svetu, sa padom od 45,5 metara, namenjen roniocima, otvoren je ovaj vikend nedaleko od Varšave. Nazvan je 'Deepspot' i prepun je imitacija podvodnih pećina i majanskih ruševina, a ima i manju olupinu namenjenu istraživanju.

Bazen je ispunjen sa 8.000 kubika vode, što je za dvadeset puta više od volumena standardnog bazena dugog 25 metara.

Za razliku od običnih bazena namenjenih plivanju, Deepspot u doba pandemije kovida-19 može da prima klijente, jer je uvršten u kategoriju ronilačkog centra u kome se održavaju tečajevi ronjenja.

U planu je i izgradnja hotela, iz čijih će se soba pružati pogled na unutrašnjost bazena i na ronioce.

„Ovo je najdublji bazen na svetu“, s ponosom je rekao direktor Deepspot, Mihal Brazinski (47) za AFP nakon svečanog otvorenja u subotu.

Prethodni rekord, evidentiran u Ginisovoj knjizi rekorda, držao je bazen Montegrotto Terme u Italiji, čiji je vertikalni pad iznosio 42 metra.

Ali, čini se da će poljski bazen uskoro pasti na drugo mesto, jer u Ujedinjenom Kraljevstvu iduće godine planiraju da puste u rad bazen ‘Blue Abyss’ (Plavi ponor), koji će biti dubok 50 metara.

„Iako ovde nema lepih riba ni koralnih grebena, ovo je uistinu dobro mesto za trening i pripremu za zaron u pravo more ili okean“, komentarisao je Przemislav Kacprzak (39), instruktor ronjenja.

Bazen će koristiti vatrogasci i vojska i u njemu će se testirati različita oprema.

Izgradnja Deepspota trajala je dve godine, stajala je oko 8,9 miliona evra, a u nju je utrošeno oko 5000 kubnih metara betona.