Karneval u Riju zakazan za jul, datum zavisi od dostupnosti vakcine

Lifestyle 17. nov 202018:46 > 18:55
Izvor: CARL DE SOUZA / AFP

Rio de Žaneiro je objavio da će se njegov poznati karneval održati u julu 2021. godine, saopštile su škole sambe, jer su uobičajene povorke u februar odložene zbog epidemije koronavirusa.

Međutim, novi datum će istovremeno zavisiti od raspoloživosti vakcine i o vladinoj odluci da u julu proglasi neradne dane na nacionalnom nivou, zbog zime na južnoj polulopti, navodi Liesa, glavno udruženje škola sambe, koja organizuje karneval u tom gradu.

„Škole sambe su odlučile da će se karneval održati u julu ako bude vakcina i ako se proglase praznici“, rekao je za AFP portparol Liese Vinsent Datoli.

Međutim, dodao je, „ne bude li vakcine, neće biti ništa od toga“.

Karneval, tokom kog se na ulicama može videti razdragano mnoštvo, ne samo u Riju, već i širom Brazila, tradicionalno se održava u februaru ili u martu.

Svake godine karneval u Riju privlači bezbroj turista, a svaka škola zastupljena je sa gotovo 3.000 izvođača, koji u bliskom kontaktu plešu i pevaju na Sambodromu.

Brazil je sa 166.000 umrlih od koronavirusa na drugom mestu u svetu, posle SAD i preti mu drugi talas pandemije.

Zbog kovida-19 već je otkazan novogodišnji vatromet, koji na poznatoj plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru redovno privlači više miliona posetilaca.