Fincima fizička distanca nije nikakav problem – prosto im je prirodna

Lifestyle 17. nov. 202012:12 > 12:26
Podeli:
Izvor: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA / AFP

Dok mnoge države teško upravljaju drugim talasom koronavirusa, Finska je uspela da zaustavi rast novozaraženih, potpomognuta činjenicom da Fincima fizičko distanciranje dolazi prirodno.

Iako Finska ima dobar rezultat u borbi protiv virusa i zbog svoje lokacije i gustoće naseljenosti, ulogu igra i to što većina Finaca ceni privatan prostor i samoću.

„Zona privatnog prostora u Finskoj je možda malo šira nego u drugim evropskim državama. Volimo da zadržavamo ljude na metar ili više od sebe, inače nam je nelagodno“, rekao je Mika Salminen, direktor finske javne agencije za zdravlje THL.

Finska je u nedelju na dvosedmičnom nivou imala 54,2 slučaja zaraze na 100 hiljada stanovnika. Evropa prosečno ima 576, a najgore pogođen Luksemburg 1302,8 slučajeva na 100 hiljada ljudi, pokazuju podaci Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. 

Anketa Evrobarometra pokazala je da 73 posto Finaca smatra da su restriktivne mere uvedene u prvom talasu zaraze bile lako izdržljive, a njih 23 posto je naglasilo da su „čak i poboljšale“ njihov svakodnevni život.

Mnogi Finci tada su više vremena provodili u prirodi ili u saunama u svojim vikendicama.

„Volimo da budemo sami dok lutamo šumama ili plivamo u jezerima, pa su mnogi Finci uživali u tome što su mogli da se maknu iz gradova“, rekao je Kristijan Walbek, direktor Finskog udruženja za mentalno zdravlje (MIELI).

Finska je u aprilu imala najviši procenat onih koji su počeli da rade od kuće, njih gotovo 60 posto, pokazalo je istraživanje Eurofounda.

Oko 2,5 miliona od ukupno 5,5 miliona Finaca dobrovoljno je preuzelo vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, što Salminenove kolege u drugim državama mogu samo da sanjaju.

Nakon prvog talasa broj zaraženih u Finskoj gotovo je pao na nulu u julu, ali vlada je ipak odlučila da ostavi na snazi neke od najstrožih restrikcija ulaska u državu, što joj je omogućilo da u drugi talas uđe s malim brojem zaraženih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.