Trudnice u Sloveniji se mogu udati u pandemiji kao "hitni" slučaj

Lifestyle 15. nov. 202008:20 > 23:04
Podeli:
Izvor: Freeimages/greckas

Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je trudnoću mlade.

Parovi se u izuzetnim slučajevima u vreme pandemije mogu venčati uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osobe, te uz dozvolu nadležnog ministra.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih „liberalnih“ vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit „nužno“ venčanje, na Tviteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

„Venčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mesec ne bi trebalo uveravati da je rođeno dete nedonošče“, odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvek ozbiljni političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmejao u vreme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti potcenjivati pravne i druge dileme nakon zabrane skoro svih venčanja, a posebno svadbenih okupljanja u mračno vreme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovina dece rođene u jednoj godini rodi izvan braka.

Nevenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više dece.

Jedina zemlja u Evropi koja ima više dece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 odsto.