Baka Budimirka sa 90 godina i dalje glavna kuvarica, njenu hranu jeo i Tito

Lifestyle 14. nov 202016:08 > 16:11
Podeli:
Izvor: N1

Budimirka Mladenović, sa svojih 90 godina i dalje je glavna kuvarica u hotelu koji se nalazi pored manastira Sopoćani kod Novog Pazara. Buda, kako je svi znaju, nije ni slutila da će vreme od 1954. do danas provesti u kuhinji gde je postala majstor za domaću kuhinju. Buda inače više od 60 godina i živi u ovom hotelu, a njenu hranu probale su mnoge poznate ličnosti, među kojima je bio i Tito.

Budimirka Buda Mladenović nikada nije otišla iz Sopoćana, mesta u kojem se i rodila pre skoro 90 godina. Kao devojka je ušla u kuhinju hotela, koja je, kako se kasnije ispostavilo, postala i njen život, ali i dom. Buda radi u motelu od svoje 20. godine i to u dve smene. Od jutra kada uključi šporet, pa sve dok i poslednji gost ne ode. I tako punih 66 godina.

„Išla sam ranije da pomognem i po sobama. Gde god je nešto trebalo da se uradi, išla sam. Poranim ujutru i spremim teletinu i jagnjetinu i odem da pomognem. A u kuhinji sam radila sve dok je bilo gostiju“, kaže Buda.

Iako je u penziju otišla pre dvadesetak godina, Buda i dalje sprema čuvenu teletinu na žaru. Kaže da nikada nije otišla na bolovanje, a u hotel su dolazili da probaju njene specijalitete mnogi državnici i diplomate. Njena jela pohvalili su Tito, Kardelj, Ranković. Dobijala je pisma od diplomata iz svih krajeva sveta.

„Svaki je zadovoljan otišao. Šefovima bi se obično zahvalili, uz reči da je hrana odlična. Nekada je ovo mesto bilo baš sređeno. Sa ćilimima i nameštajem sa duborezom. A narod nije ni znao šta je duborez“, priseća se Budimirka.

Kako kaže, kulinarskom zanatu naučila je kuvarica Moše Pijade, a ubrzo je počela sama da eksperimentiše i priprema specijalitete domaće kuhinje ovog kraja, poput proje, raznih pita, pogača, jagnjetine, teletine…

„Tražili su me i iz UN, Metropola… Svuda su me tražili. Ali, nisam nigde htela da odem. Tadašnji direktor mi je predložio da idem dva meseca u jedan hotel u Kraljevu, kako bi položila za kuvarstvo. Nisam ni to htela. Bila sam mlada i plašila sam se da odem“, priča ova baka.

I tako godinu po godinu, deceniju po deceniju, motel joj je postao jedina kuća. Iako je decenijama bila šef kuhinje i glavna kuvarica, Buda je primala minimalnu platu, jer nije imala nikakvu školu i vodila se kao nekvalifikovan radnik. Takva joj je sad i penzija.