Igračke iz "Ratova zvezda" prodate na aukciji za 443.000 evra

Lifestyle 06. nov 202012:31 > 09. nov 2020 23:46
Podeli:
Izvor: OLI SCARFF / AFP

Britanski par može samo da zahvali svojoj srećnoj zvezdi činjenicu da nije bacio u smeće vreće pune igračaka iz Ratova zvezda koje su našle nove vlasnike, a njemu svotu od 443.000 evra.

Bračni par iz Storbridža u centralnoj Engleskoj nije znao šta da učini s gomilom lutaka i svemirskih letelica koje je njihov komšija prikupljao desetinama godina, piše dnevni list The Times.

Na sreću, njihov sin pretpostavio je da vrede i pozvao stručnjaka da proceni zbirku u kojoj su bile i još neraspakovane figurice u originalnoj ambalaži.

„Mnoge su igračke bile malo vlažne, ali reč je o najlepšoj kolekciji Ratova zvezda koje sam video“, rekao je za britanski dnevnik stručnjak Kris Aston iz aukcijske kuće „Aston’s Auctionneers“.

„Primili smo upite iz celog sveta i bili sigurni da će prodaja dobro ići“, rekao je.

Među predmetima bio je zapovednik „Star Destroyer“-a, jedne od letelica iz flote Galaktičkog carstva, a postoje, koliko je poznato, samo dva primerka u originalnom pakovanju, te je prodat za 32.500 britanskih funti (više od 36.000 evra).

Figurica Jawe, a reč je malim bićima s kapuljačom i sjajnim očima, bila je takođe neraspakovana i kao jedan od deset poznatih primeraka prodata je za više od 30.000 evra.

Figurice iz grupe nadahnute filmom „Povratak Džedaja“, koje su bile kupljene za manje od dva evra po komadu početkom 80-ih, prodate su na aukciji po ceni od 1.550 evra.

Predmeti iz zbirke nadahnute jednom od najslavnijih filmskih saga na svetu već godinama privlače kolekcionare spremne da odreše kesu za kupovinu neke igračke nadahnute svemirskom franšizom.

Figurica Luka Skajvokera, koja se kupovala kao igračka deci 1978. godine, prodata je 2015. na online aukciji Sotbija za 25.000 dolara (više od 21.000 evra).

Bračni par koji nije znao kakvu je vrednost pronašao u garaži, oduševljen je, a čak nije morao da kupi dobitni listić na lutriji, kazao je Aston.