Prva vijagra za žene uskoro na tržištu

Lifestyle 05. jun 201510:25 > 14:02

Prva vijagra za žene koje nisu u menopauzi, a pate od nedostatka seksualne želje, mogla bi se uskoro pojaviti na američkom tržištu pošto je stručno telo Američke agencije za lekove (FDA) u četvrtak izdalo preporuku za prodaju tog leka pod nazivom Flibanserin.

FDA koja je već dva puta, 2010. i 2013. godine, odbila taj lek, ne mora da prihvati preporuke stručnjaka, ali najčešće to čini.

Afrodizijska svojstva leka otkrivena su slučajno dok su ga ispitivali kao antidepresiv koji se nije pokazao uspešan.

Stručnjaci su se sa 18 glasova „za“ i šest „protiv“ odlučili za stavljanje Flibanserina na tržište, što je popraćeno aplauzom u dvorani gde se održavao sastanak koji je bio javan.

Međutim, zatražili su da se odobrenje izda samo uz dokaz da njegov proizvođač „Sprout Pharmaceuticals“ predvidi mere kako bi bio siguran da će korisnice biti potpuno svesne rizika kao što su pospanost, gubitak svesti i pad arterijskog krvnog pritiska.

Nakon prvog odbijanja Flibanserina, njegov proizvođač, nemačka laboratorija „Boehringer Ingelheim“, prodao ga je američkoj kompaniji „Sprout“.

U ovom, trećem pokušaju „Sprout Pharmaceuticals“ prikupio je nove podatke, među kojima i studiju koja pokazuje da lek ne utiče na sposobnost žena da upravljaju motornim vozilom.

No trebalo je videti na koji će način stručni odbor tumačiti nalaze kliničkih ispitivanja.

Po jednom od kliničkih ispitivanja, žene koje uzimaju Flibanserin rekle su da su imale u proseku 4.4 dobra seksualna iskustva u mesec dana, dok je grupa koja je dobijala placebo imala 3,7 i 2,7 pre početka ispitivanja.

Kliničkim ispitivanjima koja su se 24 meseca sprovodila u SAD-u i u Kanadi, bile su obuhvaćene 1.323 žene, uglavnom udate, višeg nivoa obrazovanja i dobrog zdravlja, osim slabog libida.