Kad pravi prijatelj ispuni želju: Nosio nepokretnu drugaricu do vrha Olimpa

Lifestyle 20. okt 202006:44 > 06:45
Podeli:
Izvor: Reuters

Da iskreno prijateljstvo ali i snaga ljudske volje ne poznaju granice, dokazuje primer 22-godišnjakinje s invaliditetom koja je osvojila Olimp, najviši i po mnogima najlepši vrh u Grčkoj – na leđima svog prijatelja.

Elefteria Tisu je vezana za invalidska kolica ceo svoj život. O osvajanju planinskih vrhova sanjala je godinama. Životnu želju ispunio joj je prijatelj, Marios Gjanaku, iznevši je na vrh planine koju je, kako kaže, već osvojio pedesetak puta, prenosi Rojters.

„Osećaji su bili snažni”, priča Tisu, studentkinja biologije i ljubitelj ekstremnih sportova. „Bila sam srećna, dirnuta… Na kraju, osećaji su bili najintenzivniji kada smo se spustili i shvatili šta smo uradili“, dodala je.  

Ovo dvoje osvajača Olimpa dolaze iz grada Drama, na severu Grčke, a upoznali su se tek mesec dana pre poduhvata preko zajedničkog prijatelja. Gjanaku, ultramaratonac koji je učestvovao na trkama od Arktika do pustinjskih predela, okupio je tim za podršku koji ih je pratio većim delom ove avanture.

„Postojale su mnoge poteškoće. Bio je to prvi ovakav projekat i morali smo okupiti jednu brojnu ekipu“, objašnjava Gianakou, dodavši kako je nosio Tisu u specijalno dizajniranom ruksaku.

Najveći deo puta, ali i finalni uspon do vrha prošli su samo njih dvoje. „Ali najteži deo puta je bio onaj psihološki. Jedan čovek je preminuo tamo samo dan ranije“, kazao je mladić.

Uspon na Olimp, planinu koja je u antičkoj Grčkoj smatrana  sedište bogova, nije za kukavice. Njegovi vrhovi nose nadimak Zevsov prestol, a oni koji se vrate sa osvajanja ove planine pričaju o strmim nagibima i klizavim stenama.

„Postojao je izvesni strah jer stene su bile ispred i iza nas, ali nikad se nismo plašili da nećemo uspeti“, ističe Tisu, čiji podvig svedoči o snazi ljudske volje i kada se neke stvari čine nedostižnim.

S druge strane, nesebična podrška njenog prijatelja, primer je pravi i ljudske dobrote i istinskog prijateljstva. „Nikad nisam učinio ništa lepše. Mislim da me ovo upotpunilo kao osobu“, rekao je Gjanaku.

Događaj je privukao pažnju mnogih pa i premijera Grčke, Kirjakosa Micotakisa, koji im je čestitao putem videa.