Dug put do Mišlenovih zvezdica u restoranima – u Srbiju stiže Mišlenov vodič

Lifestyle 19. okt 202017:21 > 17:24
Podeli:
Izvor: N1

Dolazak Mišlenovih zvezdica i svrstavanje Srbije na mapu najboljih kulinarskih destinacija u svetu odjeknulo je ovih dana u našoj javnosti. Nikola Vuksanović generalni sekretar Kulinarske federacije Srbije za N1 kaže da je potvrđeno da u Srbiju stiže Mišlenov vodič i da je to najznačajnije. Na koji način će potvrđivati kvalitet, da li će to biti zvezdice ili ne - zavisi od kvaliteta restorana.

Vuksanović ističe da ima više simbola koji su potvrda kvaliteta, i da osim tri zvezdice, jedne ili dve zvezdice to mogu biti i „Mišlen d’ plejt“ i „Mišlen grin star“ (zelena zvezdica koja asocira da se posluje po principima održivog razvoja“.

„Tu su i drugi simboli“, kaže Vuksanović i dodaje da ko će priznanja u Srbiji najverovatnije znaju u Mišlenu.

„Da li su inspektori bili, ili će tek doći još ne znamo“, rekao je Vuksanović.

Naglašava da je ovo vodič isključivo za restorane, a ne i za hotele.

„Inspektori se ne najavljuju i ne dolaze samo jednom“, rekao je Vuksanović i dodao da je bilo logično da će doći kod nas jer su već prisutni u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

On je naglasio da ih za sada niko nije kontaktirao i da se raduju dolasku predstavnika Mišlena, ali da mu je bilo bitno da se razjasni da oni ne dolaze da dele isključivo zvezde, već da je moguća i neka druga vrsta potvrde kvaliteta.

POVEZANE VESTI

Naveo je i simbol Mišlen BIB koji asocira na kvalitetnu hranu po niskim cenama, pa viljušku i kašiku prekrštenu u crnoj ili crvenoj boji…

„Videćemo ko će dobiti, biće atraktivno i mislim da će se pre radovati potrošači nego gastronomi“, rekao je Vuksanović.

Istakao je i da ako i zvezdica ne dođe ne mora da znači da to nije porvrda kvaliteta i bilo koje priznanje Mišlenovog tima je veliki uspeh.

Govoreći o kriterijumima za dodelu ovih priznanja, rekao je da jelo mora da podseća na francusku kuhinju, da ima kvalitet, ali ima i puno drugih kriterijuma kao što su opšta higijena, utisak restorana, cena, dostupnost posetilaca, prihvaćenost u lokalnoj zaejdnici…

„Najviše vole detalje, ne samo od strane kuvara i gatsronoma, svaki detalj treba da asocira na taj tanjir kada dođete u restoran“, rekao je.

Kaže i da kada bude dodeljena prva zvezdica, očekuje kao i uvek u Srbiji – dva dana slavlja a zatim puno pritska od strane potrošača pa i kuvara da dođe do druge ili treće zvezdice.

Ta želja, ističe, može da bude kobna i dovede to toga da se izgubi prva zvezdica.

„Procedura do sledeće zvezdice je dug period, prođe i pet godina, to nije ni brzo ni lako. Najteže je potvrditi kvalitet jer dobijate veliku medijsku pažnju i pritisak, a mnogi kritičari će dolaziti i da vas izazivaju“, naglasio je Vuksanović i dodao da kao što inspektori tajno i nenajavljeno dolaze pre dodele priznanja, to isto čine i posle dodele da bi pratili kontinuitet.