Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

Lifestyle 02. okt. 202016:01 > 16:09
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Kuhinja je prostorija koja ima najviše bakterija i najpodložnija je za uzgoj klica. Sudopera i daske za sečenje mogu imati više bakterija nego WC šolja. Da bismo izbegli opasne klice koje mogu prouzrokovati razne bolesti, potrebno je zameniti posuđe koje više ne ispunjava higijenske standarde.

Koliko često treba menjati šerpe, tiganje, daske za rezanje i drugo posuđe zavisi od toga koliko ih dugo koristimo, ali i koliko ih dobro održavamo i čistimo. Čišćenje je ključno, ali različite kuhinjske predmete i površine trebaj i različito čistiti.

Frižider

Za čišćenje frižidera spolja potrebna vam je krpa i deterdžent. Gornji deo frižidera, stranice i vrata prebrišete krpom. Za frižidere od nerđajućeg čelika koristite sprej za nerđajući čelik. Prebrišite i drške na vratima jer na njima ostaju otisci prstiju.

Kada frižider čistite iznutra, prvo ga isključite i u potpunosti ispraznite, izvadite police i fioke koje se mogu odvojiti. Unutrašnjost frižidera obrišete krpom i deterdžentom. U litri vruće vode možete otpiti dve kašike sode bikarbone. Taj rastvor možete koristiti za delove koji se ne ispiraju. Soda bikarbona efikasna je i za tvrdokorne mrlje. Potrebno ju je pomešati s malom količinom vode i staviti na mrlju, i pustiti da odstoji neko vreme. Nakon toga samo prebrišete mrlju.

Sve delove koji se mogu izvaditi (police, fioke) potopite u toploj vodi u koju ste stavili sapun ili deterdžent. Nakon toga sve temeljno isperite, osušite i vratite u frižider.

Aparat za kafu

Svakih mesec dana bilo bi poželjno očistiti aparat od kamenca. Kvalitet proizvođača, količina upotrebe i rutinsko održavanje mogu uticati na to koliko će trajati ovaj uređaj. Prosečni vek trajanja dobrog aparata za kafu je pet godina.

Obično alkoholno sirće efikasno je sredstvo za čišćenje aparata. Pomešajte jednaku količinu sirćeta i vode, smesu stavite u aparat i prokuvajte rastvor. Nakon toga samo isperete aparat i prokuvajte običnu vodu još jednom kako biste se rešili arome sirćeta.

Posuda za voće

Prosečna posuda za voće može sadržati mnoštvo bakterija, čak do 11 puta više nego što ih ima posuda za hranu za kućne ljubimce. Posuda za voće je toliko prljava jer često zaboravljamo da je očisimo i možda ne operemo ni voće pre nego što ga stavimo u posudu.

Važno je oprati voće pre nego što ga stavite u posudu, a jednom nedeljno posudu operite vodom i deterdžentom, i prebrišite suvom krpom pre ponovnog korišćenja.

Šerpe i tiganji

Nakon upotrebe mogu se ručno oprati ili ih možete staviti u mašinu za pranje posuđa. Koliko će ovo posuđe trajati uveliko zavisi od toga kako ih čuvate, odnosno smeštate na kuhinjske police.

Da biste im produžili životni vek i izbegli ogrebotine, možete staviti neke podloge između njih. Kada mešate hranu, koristite ispravan pribor koji neće naštetiti posuđu. Pre pranja svakako pričekajte da se šerpe i tiganji ohlade , i izbegavajte pranje u mašini.

Set noževa

Preporučuje se da noževe čistite toplom vodom, deterdžentom i krpom za pranje. Izbegavajte sunđere s grubim delom koji služi za ribanje, jer mogu oštetiti noževe, a takođe izbegavajte pranje noževa u mašini.

Kvalitetan set noževa koji se dobro održava i čisti može potrajati celog života.

Šoljice i čaše.

Ovo posuđe najbolje je prati u mašini, jer visoka temperatura ubija klice na šoljama i čarama. Ne zaboravite redovno da perete čaše i šolje koje koristite na poslu.

Ako ih dobro održavate i čistite, šolje i čaše mogu vam trajati celog života, piše NBC News.