Guverner Kamčatke: Odlučili smo da formiramo "ministarstvo sreće"

Lifestyle 01. okt 202012:22 > 12:28
Podeli:
Izvor: VALERIE LEROUX / AFP

Rusko poluostrvo Kamčatka dobilo je "ministarstvo sreće" u okviru reforme lokalnih vlasti, saopštio je njen guverner.

„U toku je reforma vlasti na teritoriji Kamčatke i odlučili smo da formiramo ministarstvo sreće“, izjavio je guverner Oblasti Kamčatke Vladimir Solodov i objasnio da je cilj da se „stotine hiljada ljudi svakog dana pomalo usreći“.

Zvaničan naziv novog resora je „Ministarstvo za socijalnu zaštitu i porodičnu politiku, ali ukratko, reč je o sreći“, precizirao je guverner.

On je, medjutim, istakao da će se to ministarstvo, iako se u nazivu ne pominju ugrožene kategorije stanovništva, „naravno, brinuti o osobama u teškoj situaciji.., a radićemo na tome da one budu prosperitetne, srećne, a ne samo da se rešavaju teški problemi“, dodao je Solodov.

Ovaj 38-godišnji gradski odbornik pobedio je na septembarskim izborima za guvernera na kojima se kandidovao kao nezavisan kandidat, ali je imao podršku vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Kamčatka je jedan od najudaljenijih i najteže dostupnih ruskih regiona na krajnjem istoku zemlje, ima oko 313.000 stanovnika, ali njihov broj se smanjuje iz godine u godinu.

Region je bio zatvoren do raspada Sovjetskog Saveza zbog brojnih vojnih objekata, ali se sada otvara za turizam.

Neke zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Butana već imaju takozvana ministarstva sreće.