Kalifornijski grad zabranjuje prodaju slatkiša i grickalica na kasama

Lifestyle 26. sep 202015:45 > 15:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kalifornijski grad Berkli zabraniće prodaju slatkih i slanih proizvoda na blagajnama supermarketa kako bi promovisao zdraviju ishranu, prenose lokalni američki mediji.

Gradsko veće Berklija, studentskog grada sa 120.000 stanovnika smeštenog uz San Francisko, ove je nedelje jednoglasno prihvatilo meru koja će zabraniti proizvode s više od 5 grama šećera ili 250 miligrama soli.

Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodatne šećere ili veštačke zaslađivače.

U meri se naglašava kako „jeftina hrana bogata solju, zasićenim mastima i dodatnim šećerima dominira policama na kasama“.

Potrošači su tamo „skloniji impulsivnoj kupovini, a roditelji moraju da se borie sa svojom decom koja pri kraju kupovine traže slatkiše“.

Zabrana se odnosi na 25 supermarketa u tom gradu i stupa na snagu u martu iduće godine, a prve inspekcije očekuju se od januara 2022.

„Šta je dobro za potrošače u Berkiju je dobro i za prodavnice“, istakla je Kejt Herison, jedna od gradskih zastupnica koja stoji iza ove mere.

Berkli je 2014. prvi uveo porez na gazirana pića, što su kasnije učinili i drugi američki gradovi.

Prema istraživanju objavljenom početkom 2019, stanovnici tog grada su u godini uvođenja tog poreza smanjili svoju konzumaciju zašećerenih pića za 21 odsto.

Taj je pad 2017. narastao na čak 52 odsto.