Treba li prati novu odeću pre nošenja?

Lifestyle 24. maj. 201511:03 > 11:42
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Iako je tek kupljena odeća nova, to ne znači da je čista. Ona je zapravo sve samo ne to.

Prema rečima profesora dermatologije Donalda Belsita nova odeća verovatno je prljavija od odeće koja u korpi za prljavi veš čeka ukrcavanje u veš mašinu.

U razgovoru za Wall Street Journal Belsito je govorio o tome šta zapravo rizikujete kada obučete neopranu novu odeću, naglasivši kako ostaci boja i formaldehida mogu uzrokovati iritacije na koži i u nekim slučajevima ozbiljne alergijske reakcije. Ali, to nisu i jedini rizici.

Svrab, infekcije…

‘Video sam slučajeve gde su ljudi dobili neke zarazne bolesti koje se mogu preneti preko odeće. Još jedna zaraza koju sam video da se dogodila preko odeće je svrab, infekcija koju prouzrokuje jedna vrsta grinja’, kaže Belsito.

Međutim, garderobe u prodavnicama nisu jedina mesta na kojima odeća koju ste kupili dolazi u dodir s drugim ljudima. Ona je već bila u dodiru sa ljudima koji su je proizveli, transportovali, skladištili, punili police… Teško je uopše izračunati kroz koliko je ruku prošla.

Osim toga, upozorava Belsito, gljivice se mogu zadržati prilično drugo na odeći, pa čak nije dovoljno jednom oprati novu odeću, već je i obavezno dva puta isprati.

‘Kad je higijena u pitanju, to je zaista preporučljivo učiniti’, kaže Belsito koji novu odeću pre nošenja uvek dva puta opere. ‘U svom poslu, kao dermatolog, zaista sam video puno primera vrlo čudnih stvari, pa lično ne rizikujem“.