Lonely planet: Srbija najbolje čuvana tajna Evrope

Lifestyle 22. okt 201409:34 > 09:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča "Lonely planet" uvrstio je Srbiju među 10 najatraktivnijih destinacija u 2015. godini, navodeći da je "ta mala, i još zapanjujuće jeftina zemlja, jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope".

Među adutima zbog koje se Srbija našla na 7. od 10 top destinacija za sledeću godinu, „Lonely“ ističe festival „Exit“, nosioca titule najboljeg festivala u Evropi; prestonicu Beograd i „njegove hedonističke plutajuće klubove“, koje ljubitelji zabave porede sa Berlinom i Ibicom; kao i avanture na otvorenom – skijanje na Kopaoniku, uživanje u spa-centrima u Vrnjačkoj Banji i rafting na Drini.

„Sve to je veoma jeftino i navodi ljubitelje avantura da okrenu leđa skupim i već puno puta viđenim destinacijama ostatka Evrope. Jedna od tajni Srbije koja još nije otkrivena su sami Srbi. Pažnja svetske javnosti usmerena je ka poznatim Srbima, među kojima su ‘Zlatnom palmom’ ovenčan režiser Emir Kusturica, kontroverzna umetnica Marina Abramović i teniser Novak Đoković, ali je veoma moguće da su upravo ‘obični’ Srbi najbolji adut te zemlje“, navodi „Lonely planet“, čije je sedište u Melburnu u Australiji.

„Oni su iskreni, zabavni i više nego raspoloženi da dočekaju posetioce prijateljskim tapšanjem po leđima i čašicom rakije i nisu nimalo nalik stereotipnim lošim momcima, kakvim ih predstavlja Holivud“, navodi se u tekstu najpoznatijeg svetskog izdavača turističkih vodiča.

Izvor : Tanjug/Oksana Toskić

„Srbija će se 2015. godine, međutim, dodatno približiti pragu Evropske unije, što znači da će uslediti velike promene i da će u tu zemlju nagrnuti veliki broj turista. Idite tamo sada. Pre nego što nestane rakije“, ističe autorka teksta.

Među stvarima koje svaki turista mora da doživi u Srbiji, „Lonely planet“ navodi: „Stanite na ulicu, bilo koju ulicu, i slušajte odakle dolazi najveća buka. Uđite unutra. To je ‘kafana’, nešto slično pabu ili taverni, ali sa više buke i dima. Videćete Srbe kako se bave svojim nacionalnim hobijem (svađom), možda i koju razbijenu flašu (ne uzbuđujte se: ovo se radi samo da bi se istakla poenta), a ako imate sreće, zasviraće vam trubači, koji će od vašeg uva misliti da je mikrofon. Nemojte proći pored nje: kafana jeste Srbija“.

Zaputite se u brda da biste doživeli život na selu, navodi vodič, preporučujući Mokru Goru, uspavano seoce na zapadu Srbije, gde možete da se vozite šarganskom osmicom, istražujete Drvengrad – kojeg je napravio Emir Kusturica za potrebe filma „Život je čudo“, a morate i da pokušate da hodate bez teturanja pošto ste sa lokalcima kozumirali roštilj i pili rakiju.

U mini-Monmartru Beograda, Skadarliji, videćete veliki broj kafana, galerija i uličnih muzičara, navodi „Lonely planet“, ističući da je to raj za umetnike i hipstere.

Vodič preporučuje i Frušku Goru, gde se na potezu od samo 50 kilometara može videti čak 16 pravoslavnih manastira, ali i nešto bitno drugačije – leskovačku Roštiljijadu.

Na prva tri mesta liste top 10 destinacija „Lonli planeta“ za 2015. godinu se nalaze Singapur, Namibija i Litvanija, a slede Nikaragva, Irska, Kongo, Srbija, Filipini, Sveta Lucija i Maroko.