Belgijska kompanija razvila proizvodnju 100 posto sintetičkih dijamanata

Lifestyle 03. avg 202020:30 > 20:40
Izvor: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Belgijska kompanija Ejari (Heyaru) od skora je razvila tehnologiju proizvodnje stopostotno sintetičkih dijamanata sa izuzetno čistom strukturom, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Naučnici već decenijama rade u laboratoriji na usavršavanju imitacije prirodnog procesa dobijanja dijamanata.

Belgijsko preduzeće je zahvaljujući posebnim mikrotalasnim pećnicama uspelo da proizvodi dijamante po slojevima kao u prirodi.

Profesor eksperimentalne fizike Ken Henen (Haenen) izjavio je da laboratorijski dijamant izgleda skroz kao pravi i da čak oni sa „stručnim okom“ ne mogu da primete razliku.

Hemijski sastav i optičke karakteristike su iste, jedina razlika je cena.

Sintetički dijamant je već osvojio dva odsto tržišta nakita a neke poznate ličnost kao što je pevačica Lejdi Gaga (Lady) ga već nose.

Stručnjaci navode da bi takav dijamant koji ima svojstva električnog provodnika, mogao da se koristi u drugim oblastima, kao na primer u tehnologiji za veoma jake kompjuterske mreže ili u energetici.

Belgijska kompanija će narednih deset godina uložiti više od 200 miliona evra za specijalne pećnice u cilju da godišnje proizvodi oko 200.000 kilograma sintetičkog dragulja.