Angela Merkel i premijer Portugala dobili rođendanske poklone na samitu EU

Lifestyle 17. jul. 202016:28 > 16:37
Podeli:
Izvor: Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Lideri Evropske unije, koji u petak na vanrednom samitu zasedaju u Briselu, uneli su malo živosti neobičnoj atmosferi u kojoj sede sa maskama i na dobroj udaljenosti, tako što su se setili rođendana dvoje učesnika - portugalskog premijera Antonija Koste (59) i nemačke kancelarke Angele Merkel (66).

Kancelarka je dobila dve flaše belog vina od francuskog predsednika Emanuela Makrona, belgijske čokolade od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, bocu ružinog ulja od bugarskog predsednika Bojka Borisova, i nemački prevod knjige „Slepilo“ portugalskog književnika Žozea Saramaga od portugalskog premijera.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poklonio je čuvenu čokoladnu „zaher tortu“.

Nemačka kancelarka je sa svoje strane Kosti poklonila faksimil karte iz 17. veka indijske oblasti Goe, nekadašnje portugalske kolonije odakle potiču preci portugalskog premijera, kao i katalog izložbe portugalskih moreplovaca. Makron je Kosti poklonio sliku.

Kosta je svojim kolegama podelio i maske u raznim bojama.

Agencija Frans pres šaljivo prenosi da sala u kojoj se održava samit, verovatno nikad nije bila čistija.

Sala je cela od poda do plafona dezinfikovana, kao i stolovi i stolice koje je premeštalo osoblje u posebnim rukavicama. Osoblje se takođe pobrinulo o odstojanju, jer je tačno izmerena razdaljina od dva metra. Čak su i slušalice za prevod u posebnim kesama sa natpisom ‘čisto i dezinfikovano’.

To je prvi fizički samit lidera EU posle skoro pet meseci.