Švajcarci planiraju bezbedne sefove u Alpima za dragocenosti svetskih bogataša

Lifestyle 12. jul 202000:11 > 00:15
Izvor: PHILIPPE DESMAZES/AFP

Oduvek poznata kao bastion diskrecije i sigurnog bankarstva, Švajcarska će uskoro svetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za pohranjivanje njihove vredne imovine: pećine u alpskim stenama, po početnoj ceni od 500.000 dolara.

Ideja je potekla od preduzetnika u centralnom delu Švajcarske, koji je dom masiva Brinih, glomazne planine oko 40 kilometara jugozapadno od Lucerna.

„Vaše blago pohranite u čvrstom stenovitom masivu. Bezbedno mesto za čuvanje dragocenosti i osetljivih podataka“, piše na svom sajtu Bruenig Mega Safe AG, firma koja pravi „sefove“ u stenama.

Ta kompanija, kako navodi Blumberg, namerava da unutar planine iskoristi prostor po veličini jednak 10 fudbalskih terena, ali, po potrebi, on može biti i proširen, prema rečima člana njenog odbora, Huga Šitenhelma.

Takozvani švajcarski sefovi u stenama biće veličine od 100 kubnih metara do skoro 1000 puta većih, čija će visina dosezati i 90 metara, prema veb sajtu pomenute kompanije. Unutar stenovitih zidova biće osigurana konstantna vlažnost od oko 40 odsto, a temperatura od 12 stepeni Celzijusovih. Cene zakupa kretaće se od 500.000 dolara, pa naviše.

Pored toga što su idealni za čuvanje dragocenosti, poput umetničkih dela, zlata, hartija od vrednosti, ili čak old tajmer automobila, stenoviti sefovi su „idealni i za događaje koji zahtevaju najviši nivo tajnosti i bezbednosti“, navodi Bruenig Mega Safe AG.

Svetski bogataši sve više tragaju za bezbednim mestima, u vreme kad je pandemija koronavirusa obogaljila svetska tržišta, a građanski neredi izbili od SAD, preko Hongkonga do Londona. Čak ni srpski gradovi nisu ostali imuni.

Dok neki strahuju od globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi gledaju da izbegnu depozite u bankama, jer su negativne kamatne stope naterale zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Potencijalni klijenti

Projekat se realizuje u saradnji sa Gasser Felstechnik AG, kompanijom specijalizovanom za inženjering i podzemne konstrukcije.

Sefovi u stenama biće napravljeni tako da budu u blizini već postojećih lokacija Gasera u tom masivu, uključujući strelište, luksuzni restoran, magacin eksploziva i postrojenje za trening vatrogasaca, neophodnih za hitne intervencije u tunelima.

Bruenig Mega Safe razgovara sa desetak potencijalnih klijenata, uključujući bogataše, vlasnike umetničkih galerija, uspešnim ljudima koji drže porodične biznise, rekao je Šitenhelm.

Vlasnici sefova u stenama sami će snositi troškove pregrađivanja tih prostora, dok će kompanija obezbediti infrastrukturu, bezbednost i druge servise, prema njenom sajtu. Mušterije će svojim prostorijama imati non-stop pristup, kroz tunele, dovoljno velike da kroz njih mogu da prođu šleperi.

„Osim toga što su bezbedni, ovi sefovi u stenama su jeftiniji za gradnju. Lakše dobijete građevinske dozvole, krov ne može da im se ošteti, i ne treba vam ni bodljikava žica ni psi“, kaže Šitenhelm.

Do sada najveći interes za ove specifične sefove pokazuju švajcarski građani i firme, ali kompanija želi da privuče i klijente iz bogatih delova sveta, poput Hongkonga i Singapura, navodi Šitenhelm.

KompanijiBruenigMegaSafejepotebnookosedammiliona švajcarskihfranaka (7,5 milionadolara) odprvihmušterija, kakobizapočelaizgradnju, dodaojeon.

Planiranojedaradovipočnupočetkomsledećegodine, aprvisefoviustenamatrebalobidabududostupnizaoko 18 meseci.