Rodila prvo dete sa 65 godina i poručila: Nikada ne odustati

Lifestyle 19. maj. 201513:43 > 14:01
Podeli:
Izvor: Morguefile/Ilustracija

Jedna Izraelka, stara 65 godina, postala je najstarija porodilja u Izraelu i jedna od najstarijih u svetu, kada je u ponedeljak rodila svoje prvo dete, javili su danas izraelski mediji.

Haja Sara Šahar, ultraortodoksna Jevrejka iz Bnei Braka, kraj Tel Aviva, rodila je svoje prvo dete zdravog dečaka u ponedeljak u bolnici Meir u Kfar Sabi, navode mediji.

Ona ja pokušavala da ostane trudna otkako se venčala pre 45 godina. Beba je rođena carskim rezom, a začeta je in-vitro oplodnjom, spermom donatora ili kupljenom – bolnica nije do kraja obelodanila.

Sahar i njen suprug Šmuel (67) pripisali su uspešnu trudnoću blagoslovu svog rabina, navode izraelski mediji.

Doktorka Tal Bitor, ginekolog u izraelskoj bolnici Meir, gde je rođen dečak od 2,68 kilograma, izjavila je da Šahar može da doji, iako je u poodmaklom dobu.

„Mi ne preporučujemo pokušaje trudnoće posle 54 godine, ali smo bili vrlo uzbuđeni tokom porođaja. Ne sumnjamo da će ona biti odlična majka. Ona je posebna osoba. Beba je vrlo slatka“, rekla je doktorka.

„Nikada ne odustati“

Veštačka oplodnja u Izraelu je zabranjena posle 54. godine.

Doktorka je takođe rekla da je trudnica redovno dolazila u kliniku za praćenje visoko rizične trudnoće, išla na neophodne testove i ultrazvuk, da je uvek sarađivala, nikada se nije žalila, niti joj je bila potrebna duga hospitalizacija.

Nakon porođaja je poručila: „Nikada ne odustati“.

Prošle godine je jedna 61- godišnja žena rodila sina u bolnici u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da nije sasvim jasno ko je nastarija porodilja u svetu.

Pre dve godine britanski „Dejli mejl“ je objavio da je Radžo Devi Lohan iz Indije nastarija porodilja koja je rodila dete u 69-oj godini.

Međutim, 2008. godine je ABC news javio da je jedna druga Indijka, Omkari Pankvar, rodila blizance u 72- oj godini.

„Džeruzalem post“ pominje i Mariu del Karmen Busadu de Laru iz Španije koja je rodila blizance sa 67 godina.