Aja Sofija ostaje muzej, sem ako Erdogan ne odluči drugačije

Lifestyle 02. jul 202020:37 > 20:41
Izvor: Pixabay.com

Državno veće, najviši administrativni sud Turske, odlučio je da je zakonito rešenje Saveta ministara iz 1934. godine, kojim je dotadašnja glavna istanbulska džamija Aja Sofija, a pre toga katedralni hram Vizantije, pretvorena u muzej, preneo je atinski list "Katimerini".

Međutim, sudije koje će u svoju odluku obrazložiti i objaviti tek u roku od dve nedelje, ukazale su odmah da je za promenu tog statusa Aja Sofije dovoljna predsednička uredba, odnosno da o sudbini te nekadašnje hrišćanske crkve, može odlučiti sam šef turske države Redžep Tajip Erdogan.

POVEZANE VESTI

Današnje ročište Državnog veća je, prema turskim medijima, trajalo svega 17 minuta.

Turski državni pravobranilac je na ročištu predložio Državnom veću da odbaci zahtev grupe građana koja traži da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.

Advokat te grupe je danas tvrdio da je Aja Sofija bila privatno vlasništvo sultana Mehmeda Drugo koji je osvojio Istanbul, te da je zato neosnovana odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je ona pretvorena u muzej.

Državni pravobranilac je predložio da se taj predlog odbaci navodeći, suprotno predlagačima, da je odluka Saveta ministara iz 1934. zakonita, te da je eventualna promena namene zgrade i sada u nadležnosti Vlade, preneli su turski mediji.

Atinski list „Katimerini“ piše da ne samo što bi ponovno pretvaranje Aja Sofije u džamiju drastično pogoršalo odnose Turske i Grčke u kojoj uticajan deo društva čine izbeglice iz Istanbula i drugih mesta Male Azije, već su i SAD pojačale pritisak na Ankaru.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u sredu pozvao tursku vlast da održi dosadašnji status Aja Sofije kao spomenika i muzeja pod zaštitom UNESKO-a. 

Odgovarajući na to, međutim, Ankara je izrazila iznenađenje i naglasila da je Aja Sofia „suvereno vlasništvo“ Turske, te da nema mesta intervenciji Vašingtona. 

Među onima koji su poslednjih dana zauzeli stav o sudbini Aja Sofije je i Vaseljenski patrijarh Vartolomej koji je naglasio da bi njeno pretvaranje u džamiju „milione hrišćana širom sveta okrenulo protiv islama“.