Šta je kosplej: Neobična supkultura sve popularnija u Srbiji

Lifestyle 20. jun 202021:08 > 21:19
Podeli:
Izvor: TIZIANA FABI / AFP

Japanski anime likovi, mitska čudovišta, crtani junaci, junaci iz filmova, Marvelovi zlikovci - sva pomenuta stvorenja možete pronaći u imitacijama Cosplejera, kojih iz godine u godinu ima sve više i u Srbiji i regionu.

Ovaj karakterističan i sve popularniji hobi, može se okarakteristisati kao nešto između pozorišta i kostimiranja. Zasluge za širenje ovog supkulturanog pokreta, između ostalog, ima i Borivoje Naumovski, svojim fanovima poznatiji i kao Ori, piše Nova.rs.

Naumovski je jedan od srpskih pionira supkulturnog pokreta koji uz sebe ima i ekipu saradnika po imenu „Ori cosplay Team“, sa kojim čini sve kako bi njegove reinkarnacije brojnih likova delovale što verodostojnije i upečatljivije. Svoje zanimanje opisuje upravo tako, kao imitaciju.

On je stava da „cosplay“ treba da bude igralište za kreativu na kome nema mesta za decu koja žele da uspostavljaju i nameću pravila, nemaju konstruktivne predloge ili komentare, ili se bave samo poređenjem sa namerom da ikome kažu kako može ili ne može da bude deo zajednice.

https://www.instagram.com/p/CA-HEPUj9bE/

„Cosplay je imitacija ili, u naprednijim slučajevima, interpretacija imaginarnih likova iz crtanih i igranih filmova, stripova, igara, i drugih medija. Sama reč je nastala kao abrevacija reči koje ovu veštinu opisuju, COStume i PLAY, što je jednostavnije rečeno, potpuna imerzija u lika kog predstavljamo, koliko iz glumačkog, ili „roleplay“ aspekta, toliko i iz ugla kostimografije, šminke, dizajna i izrade rekvizita, pa sve do fotografije i promocije. Najjednostavnije rečeno, cosplayeri kreiraju kompletnu iluziju u kojoj svaki posmatrač ili fan ove veštine ima priliku da „upozna“ voljenog superheroja ili junaka svoje omiljene knjige“, govori Naumovski za Nova.rs i dodaje:

„Biti cosplayer je, iz mog ugla, biti zauvek dete, i biti u mogućnosti da, makar na nekoliko sati, budeš Moćni Rendžer, Kapetan Amerika, čarobnjak iz „Harija Potera“, ma bilo ko. Ne postoje granice, zašto bi nešto što nam donosi sreću, a ne škodi ikome, bilo podložno ograničenjima i pravilima?“

Njegova „karijera“ u ovom neobičnom zanimanju, kako kaže, imala je mnogo početaka. Prvi pre više od jedne decenije.

https://www.instagram.com/p/B4w05VSncGd/

„Najčešće volim da kažem kako pored svog rođendana, u cosplayu imam makar još tri. Prvi susret sa ovom veštinom sam imao 2009. godine, kada sam se na jednom malom, lokalnom takmičenju pojavio u kostimu koji je izvučen iz ormara, sa detaljima obojenim lakom za nokte, i, u nedostatku perike, sprejem obojenoj kosi. Sve to na 30 i nešto stepeni. Bespredmetno je reći da su se i lak za nokte i boja sa kose rastopili, pa sam umesto crvenokos bio roze i ja i ramena sakoa koji je bio deo „kostima“. Jasno je, verujem, zašto biram da ne pokažem te fotografije. Drugi „rođendan“ u cosplayu sam imao 2014. godine kada sam pitan da poslužim kao potporni lik drugom cosplayeru, i u toku rada na kostimu, okačio na svoj Facebook provokativnu fotografiju sebe u kožnom harnesu Ervina Smita iz serijala „Napad Titana“. Fotografija je postala viralna i u roku od tri dana, svetska cosplay zajednica je znala za ime Ori Cosplay. Članci na sajtovima Rocket24, Kotaku, AnimeList, kako na engleskom, tako i na azijskom tržištu su uputili moje novostečene pratioce na moje socijalne mreže i tu je nekako sve počelo na ovom više svetskom nivou. Ponosno mogu da kažem da je nekoliko svetskih registara cosplay zajednice nakon mog pojavljivanja dodalo Srbiju na listu zemalja“, objašnjava on.

„Svoj pravi začetak u profesionalnom cosplayu sam imao 2016. godine kada sam sa Ori Cosplay International timom koji čine Marija Morticia Cosplay, Pixie Padlock i Chimenya Cosplay počeo da radim fokusirano i svoj hobi pretvorio u profesiju. Tim funkcioniše po principu razmene znanja i iskustava, konstantno učenje, i napredovanje u veštinama. Iza sebe do sada imam nekih šezdesetak internacionalnih gostovanja, od Kine do Kostarike, predavanja na temu cosplaya i korišćenja platforme za širenje socijalne svesti, saradnje sa velikim imenima industrije i globalno prepoznatim brendovima i sa nimalo skrivenim zadovoljstvom mogu da se vratim na početak, i reći da mislim da je dete koje sam bio ponosno na čoveka u kog sam izrastao.“

https://www.instagram.com/p/B1OO_HvI5LR/

Pored upoznavanja sa ljudima sličnog zanimanja, prednost ovog zanimanja je i ta što se često putuje, a obilaze se i razna internacionalna takmičenja, koja takođe imaju svoje vredne i uticajne nagrade – baš kao i u sportu ili bilo kom drugom zanimanju.

„Srbija je, još uvek, jako malo „igralište“, ali igrači umeju da preteraju, pa sam ja lično, odstupio korak nazad, i fokusirao na to da budem dostojan ambasador među svojim internacionalnim prijateljima, u zajednicama koje su prepoznale kvalitete brenda Ori Cosplay. Kako podržavam stav da u cosplayu nema mesta za negativna osećanja i toksične ljude, najviše volim da posećujem „Festival Epske Fantastike“, malu, ali konvenciju u rapidnom rastu, i da sa svojim prijateljima iz lokalne zajednice provedem dan kreirajući fantaziju. Takmičenja su nezahvalan posao, i ovo mogu da kažem i kao cosplayer i kao internacionalni sudija, jer je jako teško napraviti poređenje između, na primer, delikatnog tkanog vilinskog kostima i teškog, kožnog oklopa jednog „Vešca“, govori Naumovski.

„Nagrade na takmičenjima variraju od simboličnih do onih koji mogu promeniti hobi u karijeru, što svakako ume da kreira dodatni pritisak, često i nezdravu atmosferu, ali se uvek treba prisetiti da su cosplayeri tu da se zabave, prožive svoju dečiju fantaziju i kreiraju je drugima i najviše od svega, da se poštuju i podržavaju.“