Održivi kupaći kostimi od odbačenih ribarskih mreža

Lifestyle 03. jun. 202010:53 > 10:56
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Održivost je postala glavni faktor u izradi odeće za plažu, a dok trend eko-mode sve više utiče na celu industriju, brojni brendovi okreću se proizvodnji ekološki prihvatljivih kupaćih kostima.

„Umesto prerade prediva, u poslednje vreme je u trendu korišćenje ekonila, koji se dobija recikliranjem ostataka tkanina, ribarskih mreža i industrijske plastike“, kaže Mihael Spicbart, član Udruženja nemačkih modnih i tekstilnih dizajnera (VDMD).

Dodaje da je reč o stoprocentno recikliranom najlonskom vlaknu koje može da se beskonačno dugo reciklira.

Mnogi brendovi svoje proizvode prave od plastike pronađene u okeanima i morima, kao i od odbačenih ribarskih mreža i drugog ribarskog i nautičkog materijala.

„Otpad, uglavnom reciklirane ribarske mreže otapaju se i pretvaraju u predivo“, objasnio je nemački stručnjak.

Zaštita životne sredine postala je izuzetno važna u svetu mode, potvrđuje i Danijela Vilhelms iz nemačke firme za poštanske narudžbine Baur.

Čak je i modni div Adidas prepoznao potrebu podizanja svesti o zaštiti životne sredine pa se udružio s organizacijom „Parley for the Oceans“ i kreirao patike od plastike iz okeana i mora. Napravljene su kako bi poboljšale sportske performanse svih koji vežbaju i istovremeno doprinele spasavanju planete.