Bilingvizam dobar za mozak

Lifestyle 13. maj. 201521:56 > 21:57
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Bilingvizam stimuliše mozak i pruža značajne kognitivne prednosti deci, zdravim osobama, kao i pacijentima koji pate od neke neurološke patologije, kao što je Alchajmerova bolest, ističe se u studiji doktorandkinje s belgijskog Univerziteta u Gentu.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 54 dece predškolskog uzrasta istog nivoa inteligencije i lingvističkog razvoja. Mališani su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna pohađala nastavu na dva jezika (francuski i flamanski), a jedna samo na maternjem.

Nakon godinu dana, naučnica je putem testova uporedila intelektualne sposobnosti dece iz obe grupe. „Posle godinu dana, deca koja su imala dvojezičnu nastavu ostvarila su bolje rezultate na testovima inteligencije od dece koja su školu pohađala samo na maternjem jeziku“, kazala je autorka studije Evi Vumans, prenose belgijski mediji.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno u saradnji sa univerzitetskim bolnicama u Gentu i Briselu, otkrilo je da dvojezičnost može da uspori negativne kognitivne simptome Alchajmera za četiri do pet godina.