Uzgoj pilića i kokošaka postao popularna aktivnost u Belgiji tokom karantina

Lifestyle 11. maj 202007:48 > 07:53
Podeli:
Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Uzgoj pilića i kokošaka zbog svežih jaja ili za zabavu deci u vreme karantina postao je vrlo popularna aktivnost u Belgiji, pa Martin i Kristofer Denis, koji ih decenijama uzgajaju na svojoj farmi u Limalu jedva izlaze na kraj s potražnjom.

Par je posao preuzeo od Martinine majke, koju su lokalno znali pod nadimkom „Poulette“ – kokica.

„Obično smo subotama prodavali dvestotinak kokošaka, a sada ih prodajemo između petsto i šesto“, kaže Kristofer.

Nekih sorti nosilja, kojima je početna cena 13 evra, više gotovo i nemaju. Modeli kokošinjaca namenjeni za tri do četiri kokoške s cenom od 250 evra, rasprodati su. 

Ne mogu verovati u kolikoj im se meri posao povećao otkako su belgijske vlasti sredinom marta oštro ograničile kretanje zbog pandemije.

„Jednom nam je i policija došla. Hteli su znati šta se događa, jer su videli automobile, puno ljudi, gužvu“, kaže Martin. 

Premda je i Belgija počela popuštati mere ograničenja kretanja, na njihovoj farmi u blizini Wawrea, tridesetak kilometara jugoistočno od Brisela, još se čeka u redovima. 

„Na početku su uglavnom dolazili oni koji su se bojali da će biti nestašice hrane kako bi kupili nosilje, da imaju jaja“, objašnjava Martin. 

„Potom su počeli dolaziti i oni koji su i ranije planirali podići svoje kokošinjce. S obzirom na to da su zbog koronavirusa prestali raditi, odlučili su iskoristiti priliku i doći“, dodaje. 

„Sada nam stižu i ljudi koji misle da neće moći nikuda na odmor pa razmišljaju, ‘hajdemo nabaviti kokošinjac, to će okupirati decu'“, nastavlja Martin. 

Sofi Humble i njen suprug skupili su hrabrost i pridružili su se ‘jatu’. 

„Radim od kuće, sve je vrlo tiho i imam vremena brinuti se o kokoškama“, rekla je. 

Odlučila se za sortu Bleu des Landes, kokoškama sa sivim perjem i crnom glavom, nosiljama koje na kraju završe u loncu. 

Uprkos sprovedenom istraživanju, par je još uvek pun pitanja: Treba li kokošinjci da budu okrenuti na određenu stranu, mogu li kokoške postati agresivne, je li istina da ne treba jesti jaja isti dan kad se snesu?

„Mnogi su naši kupci novi u ovome pa im morate svaki put sve objašnjavati ispočetka, a to zna biti iscrpljujuće“, rekla je Martin.