Ajkula duga tri metra snimljena u Crnoj Gori, blizu Budve

Lifestyle 10. maj 202013:44 > 13:44
Podeli:
Izvor: Ludovic MARIN / AFP

Na petom kilometru od obale Reževića, budvanski ribari su u subotu ugledali ajkulu dužine oko tri metra, objavio je portal RTCG, prenoseći utiske ribara o tom nesvakidašnjem susretu.

Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović izjavio je za portal RTCG da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.

„Neko vreme je plivala oko barke, a zatim se udaljila,“ navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.

Dragišić je rekao da su, pak imali, probleme s ajkulom.

„Ajkula se vrtela oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa ju je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva-tri puta,“ rekla je Dragišić.

Još ranije su stručnjaci iz Instituta saopštavali da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude.

Dragišić kaže da je „povelika“ i da misli da „nije potpuno bezopasna“.

„Čitao sam da nije opasna za čoveka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, verujem da bi me povredila da nisam pomerio ruku“, rekao je.

Iz Instituta za biologiju mora su rekli da tokom proleća ženke modrulja se ponekad mogu videti oko peskovitih plaža ili plićih zaliva, gde rađaju mali broj živih mladunaca dugih 30 do 50 santimetarta.

Nakon 9 do 12 meseci trudnoće vraćaju se na otvoreno more u prirodno stanište.

Samo se u EU ulovi oko 25.000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamerno.

Situacija sa koronavirusom, koja je obustavila i morski saobraćaj, sigurno je delimično uticala i da se morski svet opusti, ocenjuju stručnjaci.