Nemačka pivara poklonila 2.600 litara piva jer – ne može da ga proda

Lifestyle 08. maj. 202000:07 > 00:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Annkathrin Weis

Nemačka pivara "Vilinger" poklonila je stanovnicima istoimene opštine 2.600 litara piva, zbog nemogućnosti da ga proda hotelima i restoranima usled pandemije virusa korona.

Vlasnici pivare u pokrajini Hesen odlučili su da poklone svetlo i tamno pivo, umesto da ga bace.

Vlasnik Franc Mast izjavio je da je morao da što pre isprazni cisterne da bi bile napunjene svežim pivom i spremne kada barovi ponovo počnu rad.

Akcija poklanjanja piva dobro je prošla. Nekoliko desetina ljudi strpljivo je stajalo u redu ispred pivare, noseći zaštitne maske i poštujući pravilo socijalnog distanciranja.

Mnogi od onih koji su stajali u redu odneli su kući pune kante i gajbe piva.

„Želimo da zahvalimo ljudima i nadamo se da će nas podržati kada ponovo otvorimo pivaru, tako što će doći ovde, preporučiti nas“, rekao je Mast za Rojters.

Udruženje nemačkih proizvođača piva upozorilo je da pivarama preti kolaps u prodaji zbog nedostatka izvoza, pre svega u Kinu i Italiju.

Izvor : REUTERS/Annkathrin Weis

Vanredne mere u Nemačkoj, koje su uvedene zbog koronavirusa, ispraznile su restorane, barove i fudbalske stadione, a najveći festival piva u svetu „Oktobar fest“, koji se svake godine održava u Bavarskoj, otkazan je zbog pandemije.

Pivara je prvobitno planirala da pokloni 540 litara piva, ali je ta količina podeljena u roku od samo nekoliko časova.

„Nadam se da će to pomoći pivari, zato smo ovde. Možemo kasnije da sedimo u dvorištu na suncu i da pijemo dobro ‘Vilinger’ pivo“, izjavila je Natali Julius.