Pandemija oživela stare "drive-in" bioskope u Americi

Lifestyle 29. apr 202011:00 > 11:02
Podeli:
Izvor: AFP/Vic Micolucci

S obzirom na to da su zbog pandemije koronavirusa i strogih mera izolacije moderne bioskopske dvorane širom SAD zatvorene, vlasnik maloga floridskog "drive-in" bioskopa odlučio je da svojim sunarodnicima pomogne da lakše prebrode karantin, nastavljajući da prikazuje nove filmove na starom izlizanom ekranu.

„Stari kliše po kojemu ‘the show must go on’ nije samo kliše. On je sada obrazac našeg življenja“, kaže Džon Vacke, vlasnik bioskopa u mestu Okala na Floridi.

Mesto oživljava nostalgične pedesete godine prošlog veka, kada su pasionirani obožavaoci filmova parkirali svoje automobile ispred ogromnog platna, prethodno naručivši kokice.

„Danas su ovakvi bioskopi retkost“, kaže Džef Melot, blagajnik u Okala „drive-in“ bioskopu.

Vlasnik kaže da je njegov bioskop jedini od ukupno 11 otvorenih u Sjedinjenim Državama u kojima se u vreme karantina prikazuju i novi filmovi.

Mnogi su na projekciju stigli s maskama da bi u predvečerje pogledali nove filmske produkcije.

„Svi se disciplinovano drže na propisanoj udaljenosti“, kaže Vacke i dodaje da su vozila parkirana na udaljenosti od 3 do 5 metara.

Od četiri filma prikazana tokom vikenda u Okala Drajvu, dva su u poslednjih nekoliko nedelja emitovana putem interneta: „Trolovi: Svetska turneja“ i film Džonatana Jakubovica „Otpor“.

S obzirom na to da posetioci tokom projekcije ostaju u svojim vozilima, a bioskop zadovoljava i preporuku o zabrani okupljanja više od 10 osoba na jednom mestu, američki „drive-in“ bioskopi smeju da rade.

Hansel Sančez je do Okale iz floridskog Sanforda, u kojem živi, vozio skoro dva sata da bi, kako je rekao, „razbio monotoniju izolacije“.

„To je svojevrsna aktivnost. Moje ćerke i supruga nisu nikada bile u ‘drive-inu’. To im je posebno iskustvo u ovim vremenima“, rekao je Sančez.

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, i ostali bioskopi na otvorenom u Kaliforniji, Kanzasu, Oklahomi i Misuriju beleže povećanu posećenost ovih dana.