Bogata istorija: Rijeka Crnojevića kao crnogorska Venecija

Lifestyle 10. maj 201511:30 > 11:34
Izvor: Anadolija

Prolazeći Crnom Gorom, od severa do juga, od Gusinja do Ulcinja, na svakom koraku nalazi se mesto, naselje, selo ili ulica koji imaju svoju priču. Prirodna bogatstva, pet nacionalnih parkova, veliki broj jezera i kulturno-istorijskih spomenika, Crnu Goru čine zemljom koja je s razlogom pravi mamac za turiste.

Istorija Crne Gore bila je itekako burna. Država u kojoj su se ljudi zaklinjali na „čojstvo“ i „junaštvo“, u prošlosti je imala nekoliko dinastija koje su kroz određene periode vladale Crnom Gorom. Čuvena dinastija Crnojevića vezana je za Rijeku Crnojevića, malo mesto nadomak Cetinja.

Priča o ovoj varoši počinje sredinom 15. veka, kada je tadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević preneo sedište države i crkve u ovo područje. I reka i mesto dobiše ime po njegovoj lozi. Tada počinje priča o ovoj varoši, o kojoj se danas praktično i ne govori, osim kroz prisećanje šta je nekada imala i šta je ostalo kao istorijsko nasleđe burnih vremena.

Crnogorska Venecija

Rijeka Crnojevića nalazi se na putu između Podgorice i Cetinja. Na putu ka ulazu u Rijeku Crnojevića pruža se fantastičan pogled na istoimenu reku, a malo dalje i na Skadarsko jezero. Samo gradsko jezgro nije poput ostalih crnogorskih gradova. Zgrade u centru stare su gradnje, dok je u centru varoši, uz šetalište, nekoliko restorana.

Marko Vujanović iz Turističke organizacije Cetinje, u razgovoru za Agenciju Anadolija, Rijeku Crnojevića opisuje kao malo mesto na istoimenoj reci, u narodu poznato kao crnogorska Venecija.

„Početak priče o gradu se vezuje za vladara Zete, Ivana Crnojevića, koji je u 15. veku, da bi izbegao tursku vojsku, na Obodu podigao utvrđenje i manastir, čija je crkva posvećena Svetom Nikoli. Tu je preneo svoju prestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao sedište zetske Mitropolije“, kaže Vujanović.

Varoš sa oko 200 građana

Rijeka Crnojevića, kroz istoriju bila je veoma važna za tadašnju Crnu Goru. Danas u ovoj varoši živi nešto preko 200 građana. U samom mestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića kao što su podrumska prostorija davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gde je štampana prva ćirilična knjiga „Oktoih prvoglasnik“ 1494. godine.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

„Osim toga, na ovom području je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. veka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Posebno cenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva (sušena riba) zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama“, ističe Vujanović.

Zdanje koje je posebno privlačno za turiste koji posete Rijeku Crnojevića je Danilov most.

„Taj most je podigao knjaz Danilo 1853. godine, u spomen na svoga oca Stanka Petrovića. Uz most je na levoj obali reke podigao jednospratnu kuću poznatu pod imenom ‘Mostina’, očuvanu do danas“, ističe Vujanović.

Prema njegovim rečima, Rijeka Crnojevića je u poslednjih desetak godina doživela osveženje. Popločano je glavno šetalište, urađena rasveta, rešeno vodosnabdevanje, otvoren značajan broj tradicionalnih restorana, povećan broj smeštajnih kapaciteta…

„Tu je i najstariji sačuvani objekat u Rijeci Crnojevića, kuća Svetog Petra. Uživanje u poseti ovom mestu upotpunjavaju bogata gastronomska ponuda autentičnih ribljih specijaliteta, tematske šetnje, kao i vožnja kajakom“, kaže Vujanović.

Turistička sezona u Rijeci Crnokevića već je počela. Iz Turističke organizacije napominju da veliki broj turista na punktovima na Cetinju traži dodatne informacije o Rijeci Crnojevića.

„Ako uzmemo u obzir da se na Cetinje ostvari preko 30.000 noćenja, i da dođe više od 100.000 izletnika godišnje, od te cifre svaki peti turista u proseku na našim info punktovima zatraži informaciju o Rijeci Crnojevića i tamošnjem smeštaju“, saopšteno je iz Turističke organizacije Cetinje.