Modrovrana prstenovana u Bačkoj pronađena na 7.386 km udaljenoj farmi u Namibiji

Lifestyle 09. apr 202012:07 > 12:20
Podeli:
Izvor: Dirk Heinrich

Modrovrana koju je u julu 2019. godine, kao mladunče u gnezdu, prstenovao saradnik Centra za markiranje životinja Jožef Šihelnik u okolini Bačke Topole, pronađena je 28. februara povređena na farmi u Namibiji, na jugu afričkog kontinenta.

U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kažu da je namibijski prstenovač Dirk Hajnrih odmah poslao nalaz ornitologu, dr Daliborki Stanković, rukovodiocu Centra za markiranje životinja u Prirodnjačkom muzeju, ”naše“ modrovrane sa aluminijumskim markerom MUS BELGRADE 304956 i žutim plastičnim prstenom sa oznakom VW3.

Ptica je prebačena u NARREC (Namibia Animal Rehabilitation Research and Education Center), gde se nakon tronedeljnog boravka uspešno oporavila. Modrovrana je puštena na slobodu u nadi da će imati dovoljno vremena da se pripemi za seobu dugu 7.386 km, koliko iznosi rastojanje od mesta prstenovanja do mesta na kome je pronađena.

U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kazu da se nadaju da će pronađena modrovrana na vreme stići svojoj kući u Bačkoj i žele joj srećan put i uspešan let na putanji prepunoj izazova i opasnosti.

Izvor : Ornis Italia

Svake godine milioni ptica se s jeseni sele sa svojih gnezdećih teritorija na povoljnija mesta za preživljavanje tokom zime, a s proleća sa svojih zimovališta na gnezdeće teritorije. Osnovna naučna metoda za praćenje seobe ptica i sakupljanje podataka o njihovom životu je prstenovanje.

Ta metoda zasnovana je na pojedinačnom obeležavanju ptica, pre svega aluminijumskim nožnim markerima. Ponovni nalazi prstenovanih ptica obezbeđuju podatke o početku i završetku seobe, selidbenim putevima, dužini seobe, dužini života i slično.

Sistematsko i organizovano obeležavanje ptica na teritoriji Srbije u današnjim granicama, sa manjim prekidima, odvija se takoreći od samog početka upotrebe te tehnike u svetu, još od 1908. godine.

U okviru Prirodnjačkog muzeja 1993. godine osnovan je Centar za markiranje životinja, kao posebna radna jedinica, čiji je cilj koordinisanje markiranja ptica i slepih miševa na teritoriji Republike Srbije. Od 1993. do danas, prstenovano je više od 300.000 ptica iz 241 vrste, a obrađeno više od 18.000 nalaza.

Od 2003. godine, saradnik Centra za markiranje životinja Oto Sekereš, sa aktivistima Udruženja ljubitelja prirode ”Riparia“, započeo je aktivnu zaštitu modrovrane Coracias garrulus, što podrazumeva i prstenovanje odraslih jedinki i mladunaca i praćenje njihove seobe. Dosad je obeleženo više od 4.000 jedinki, dok je zabeleženo 35 ptica prstenovanih u Srbiji, a pronađenih u inostranstvu.