Preporuke kako se sačuvati od prevelikog stresa u doba pandemije i neizvesnosti

Lifestyle 04. apr 202018:05 > 18:26
Podeli:
Izvor: N1info

Situacija sa pandemijom koronavirusa, koja je pogodila sve delove sveta, može biti veoma stresna za ljude. Strah i anksioznost zbog bolesti mogu da budu snažni i izazovu snažnu reakciju kod odrasilih i dece. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC) zato je dao preporuke kako se sačuvati od stresnih situacija u ovim danima.

Kako navode u CDC, stres izazvan epidemijom zarazne bolesti može da proizvede strah i brigu za sopstveno zdravlje i zdravlje voljenih osoba, zatim poremećaj sna i bioritma jela, pogoršanje hroničnih zdravstvenih problema, kao i povećano konzumiranje alkohola, cigareta i ostalih sredstava.

Prva preporuka je da povremeno napravite pauzu od čitanja i slušanja vesti vezanih za pandemiju, a to podrazumeva i pauzu na društvenim mrežama. U Centru objašnjavaju da preterano slušanje informacija o pandemiji može da bude uznemirujuće.

Preporučuje se da vodite računa o svom telu. Dišite duboko, istežite se ili meditirajte. Pokušajte da se hranite zdravo i umereno, da redovno trenirate, dovoljno spavate, kao i da ne konzumirate alkohol ili druga opojna sredstva.

Pronađite vremena za opuštanje. Radite sve aktivnosti koje su vam moguće, a koje vas čine opuštenim i srećnim.

Izvor : Pixabay

Za kraj, preporučuje se povezivanje sa prijateljima, familijom i svim bliskim ljudima sa kojima možete da razgovarate o svim temama koje vas interesuju, kao i da razmenite mišljenja što takođe pomaže pri oslobađanju od stresa.

Roditelji da se posvete tome da deca ne budu zbunjena informacijama

Roditeljima se preporučuje da uvek nađu vremena da razgovaraju sa svojom decom o koronavirusu i da im pojasne sve što ih buni oko pandemije. Naravno, u onoj meri u kojoj deca mogu da shvate o čemu im se priča.

Naglašavajte deci da su bezbedna i da je u redu ako se plaše. Podelite sa njima svoja osećanja i kako se vi borite sa stresom koji ova situacija stvara. Takođe, preporučuje se da decu držite dalje od stalnog slušanja i čitanja vesti koje se tiču koronavirusa, a ovo se objašnjava time što deca mogu pogrešno da protumače određene informacije i da budu preplašena što nešto ne razumeju.

Izvor : N1

Takođe je važno stvoriti određenu rutinu kod dece. Pošto su škole zatvorene, preporučuje da se sa decom napravi raspored učenja i školskih aktivnosti, kao i zabavnih aktivnosti kojima mogu da se bave u slobodno vreme.

Na kraju, roditeljima se upućuje jasna poruka da budu uzori svojoj deci. Naglašava se da će dete uglavnom posmatrati šta roditelji rade i voditi se istim putem, tako da je važno da i oni uspostave rutinu redovnog sna, ishrane i fizičkih aktivnosti.