Selo na granici – zbog različitih mera, pola zatvoreno, pola otvoreno

Lifestyle 31. mar. 202012:20 > 14:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Mere za suzbijanje koronavirusa dovele su do neobične situacije u selu koje holandsko-belgijska granica deli na pola.

Desetinama godina su se stanovnici sela koje se na holandskoj strani zove Baarle Nassau, a na belgijskoj Baarle Hertog slobodno kretali jedva primećujući istačkanu granicu na asfaltu.

Koronavirus je sada to izmenio. Na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće da napuštaju jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Holanđani mogu mirno da odu u prodavnicu cipela ili do oftamologa.

Dve države imaju drugačiji pristup u ograničavanju mera kretanja stanovništva zbog koronavirusa.

„Živim 50 metara dalje, mogu proći pored, ali ne mogu ući ni u jednu od tih prodavnica jer sam Belgijac“, kaže Frans De Bont, načelnik Barle Hertoga, pokazujući prstom na prodavnice na drugoj strani ulice.

Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavnica, pa do polica na holandskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj.

Selo je potpuno okruženo holandskom teritorijom,  ali Baarle Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih je osam holandskih mikro-enklava koje su formalno pod opštinom Baarle Nassau.

De Bont kaže da je zapetljana granica posledica feudalnog sistema zamene zemlje među vlastelom koja se odvijala vekovima.

„Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda“, pojasnio je.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.