Koronavirus mu pokvario proslavu 112. rođendana

Lifestyle 30. mar. 202012:56 > 12:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Najstariji stanovnik sveta, Bob Vejton iz Altona u Hempširu u nedelju, 29. marta trebalo je da proslavi 112. rođendan, ali ga je proveo u samoizolaciji u Centru za starije osobe zbog epidemije koronavirusa.

Ovaj bivši nastavnik i inženjer rođen je 1908. godine.

Preživeo je epidemiju španskog gripa 1918, ali u nedelju je na svoj rođendan zbog pandemije koronavirusa bio prisiljen da ostane u karantinu u svom stanu u Centru za starije osobe.

Prošle je godine 111. rođendan proslavio uz brojne prijatelje, ali ove mu je godine koronavirus proslavu pokvario.

„Sve je otkazano, nema gostiju, nema proslave“, rekao je Dejli mejlu.

U vreme kada je svetom harao španski grip, koji je ubio između 50 i 100 miliona ljudi, imao je 10 godina.

„O posledicama sam čitao u knjigama kad sam bio stariji. Zapravo, nisam ni bio svestan te pošasti jer niko od moje braće, sestara ni ljudi koje sam tada poznavao nije bio zaražen“, kazao je.

„Zapravo, siguran sam da su neki bili zaraženi, ali dečiji svet razlikuje se od sveta odraslih. Deca nisu čitala novine, tada nismo imali radio…pa nismo dobijali informacije na način na koji se do njih dolazi danas“, kazao je ovaj vitalni gospodin.

Vejton kaže da danas u svetu vlada haos zbog koronavirusa i da ga to brine jer „niko ne zna šta će se događati u budućnosti“.

Smatra da je, za razliku od borbi u vreme dva svetska rata, koje je proživeo, borba s Covidom-19 puna nepoznanica.

„U Drugom svetskom ratu znali ste šta treba da uradite. Znali ste i da možda nećete uspeti, ali ciljevi su bili jasni kad je Čerčil okupio zemlju iza sebe. Znali smo da ćemo se boriti na plažama i tako dalje. Tačno smo znali što nam je činiti. Cilj se činio dostižnim, a sada niko ne zna kako ćemo pobediti virus“, rekao je Vejton, dodavši da „ovih dana uveliko zavisi od drugih ljudi“.

Kaže i da nema tajne kada je u pitanju njegova dugovečnost. „Nisam planirao da zađem u ovako duboku starost. Kad ste mladi, ne razmišljate o tome šta vam nosi starost, zaposleni ste i razmišljate samo o trenutku u kojem živite“.

Veruje da ga mladim održavaju njegovi široki opšti interesi, od čitanja do izrade modela vetrenjača.

Vejton dodaje da je odbio tradicionalnu rođendansku čestitku koju mu šalje britanska kraljica.

„Jednostavno, to ne želim i ne treba mi. Dosad sam ih dobio desetak. Ne vidim razlog da mi ih i dalje šalje. To je trošak poreskih obveznika“, kaže, ali ipak priznaje da je izabrao jednu na kojoj je fotografija kraljice koja se smeši. Ta mu se sviđa i odlučio je da je sačuva.