Zbog pandemije četvrt u Parizu ostala "zamrznuta" u 1941.

Lifestyle 26. mar. 202013:46 > 13:47
Podeli:
Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Pariska četvrt ostala je zaglavljena u Drugom svetskom ratu nakon što su producenti filma smeštenog u četrdesete godine prošlog veka morali da napuste set kada je Francuska uvela ograničenje kretanja u pokušaju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Ratni propagandni i socijalistički posteri postavljeni su na zidovima uzduž kaldrme Rue Andrue u četvrti Monmartr, gde se sada nalaze lažna zlatara, krojačka radnja i još neke radnje, sve u ratnom dekoru. Postavljeni su i nemački ulični znakovi koji pokazuju u kom su smeru medicinske ustanove.

“Za slučaj da Pariz koji se nalazi u karantinu nije već dovoljno dezorijentirajući, moja četvrt se koristila za filmski set kada je nastupilo potpuno zatvaranje. Sada je cela četvrt zamrznuta u 1941”, napisao je lokalni stanovnik Tim McInerney na Twitteru.

Pariz sada izgleda kao grad duhova u četvrtak, desetog dana mirnodopskog zatvaranja bez presedana koje je naredio predsednik Emanuel Makron kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

Makron je dao građanima Francuske, kojih je 67 miliona, samo 16 sati da se pripreme za potpuni karantin, ne dajući producentima filma „Adieu Monsieur Haffmann“ („Zbogom gospodine Hafman“) dovoljno vremena da demontiraju set i vrate četvrt u 21. vek.

Film francuskog reditelja Freda Kavajea adaptacija je istoimene predstave koja govori o Džozefu Hafmanu, jevrejskom draguljaru koji je morao da se skriva u strahu od nacista.