Rak-pljačkaš glavni osumnjičeni za krađu skupocene kamere

Lifestyle 12. mar. 202010:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Dileme nije bilo - kad je na udaljenom tropskom ostrvu nedavno nestala termalna kamera, skupoceni deo istraživačke opreme, osumnjičeni je mogao biti samo jedan kradljivac primerenog naziva - rak pljačkaš.

Kada je kamera vredna 4.000 dolara nestala na Božićnom ostrvu u Indijskom okeanu, naučnici su posumnjali da je zlotvor veliki kokosov rak poznat pod nazivom rak-pljačkaš zbog svoje znatiželje i sklonosti kleptomaniji.

Životinja može narasti i do širine od metra.

Naučnica Anabel Doristajn sa univerziteta „Western Sydney“ kaže da ovo nije prvi put da su se ti rakovi okomili na opremu pa je ona proteklih meseci već više puta spasavala uređaje da ne postanu „žrtva“ ovog zglavkara.

„Ometaju me od početka rada na doktoratu“, kaže ona. „Odvlače kamere. Ugledam ih i potrčim i oni odbace plen i vratim ih, ali ne i ovaj put“, dodala je.

Doristajn je postavila kameru na stalak kako bi pratila aktivnosti tokom noći na drvu manga, ali sledećeg jutra kamere nije bilo, a stalak je bio srušen.

Lopova su otkrili tragovi klješta na mestu gde je kamera bila pričvršćena na stalak.

„Rak je rastrgao kablove, oslobodio kameru i odvukao je u šumu“, kazala je Doristajn, koja je s timom satima uzalud tragala za kamerom.

Stručnjaci kažu da je karakteristika tih rakova da njima zanimljive predmete ukradu i odvuku ih negde gde će ih podrobnije proučiiti.